Σαν Σήμερα

31 Ιουλίου 1968

31 Ιουλίου 1968

 

Σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου του 1968, οι The Beatles ηχογραφούν το τραγούδι “Hey Jude” στα Trident Studios του Λονδίνου.

Το τραγούδι έγραψε ο Paul McCartney για να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon, Julian, για το χωρισμό των γονιών του, για αυτό και στην αρχική του μορφή το τραγούδι λεγόταν “Hey Jules”.

Οι The Beatles, πρωτο-ηχογράφησαν (25 takes) το “Hey Jude” κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων του “The White Album” στα Abbey Road Studios της EMI στο Λονδίνο, στις 29 και 30 Ιουλίου του 1968 με παραγωγό τον George Martin. Μία μέρα αργότερα, ηχογραφείτε και το «master track» του “Hey Jude” στα Trident Studios, με τον ιδιοκτήτη του στούντιο, Norman Sheffield, να εκτελεί χρέη ηχολήπτη για το συγκεκριμένο session και το line-up να είχε ως εξής : McCartney στο πιάνο και τα φωνητικά, Lennon στην ακουστική κιθάρα, Harrison στην ηλεκτρική κιθάρα και Ringo Starr στα τύμπανα.

Το “Hey Jude”, κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου του 1968 στις Η.Π.Α. και στις 30  Αυγούστου στην Μεγάλη Βρετανία, σε 7″ single με το “Revolution” B-side, ως το πρώτο single της Apple Records των Beatles. Με διάρκεια άνω των επτά λεπτών, ήταν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο σε διάρκεια single που εισήχθη ποτέ στα Βρετανικά charts. Ανέβηκε στο νούμερο ένα των charts στις Η.Π.Α., όπου και παρέμεινε για εννέα εβδομάδες, γεγονός που το καθιστά το single των Beatles με την μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στα αμερικανικά charts. Πούλησε περίπου οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα, με το Billboard να το κατατάσσει στην δέκατη θέση των μεγαλύτερων κομματιών όλων των εποχών, το 2013.

Ψηφίστηκε ως το καλύτερο single της χρονιάς από το NME Readers’ Poll, το 1968 και βραβεύτηκε με το Ivor Novello Award για “A-Side”  με τις μεγαλύτερες πωλήσεις την ίδια χρονιά. «Διαγωνίστηκε» στις κατηγορίες Record of the Year, Song of the Year και Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal στα Grammy Awards του 1969, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο σε καμία από αυτές. Το 2001, κέρδισε μία θέση στο National Academy of Recording Arts and Sciences Grammy Hall of Fame, ενώ το 2004, το περιοδικό Rolling Stone το κατατάσσει στο νούμερο οκτώ της λίστας “500 Greatest Songs of All Time”.

Rockha Radio

July 13th, 2021

No Comments

Comments are closed.