Σαν Σήμερα

30 Ιουλίου 1936

30 Ιουλίου 1936

Σαν σήμερα, στις 30 Ιουλίου του 1936, γεννιέται ο Αμερικανός blues κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Buddy Guy (George Guy).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Lettsworth της Louisiana όπου και έμαθε να παίζει σε μια αυτοσχέδια δίχορδη κιθάρα (diddley bow). Αργότερα του έκαναν δώρο μια ακουστική κιθάρα Harmony την οποία και δώρισε μεταγενέστερα στο Rock and Roll Hall of Fame.

Στις πρώιμες επιρροές του περιλαμβάνονται οι πρωτοπόροι μουσικοί της blues, T-Bone Walker, Lightnin’ Slim και Lightnin’ Hopkins. Στην πορεία του χρόνου, ο Buddy ανέπτυξε το δικό του staccato, καθαρό και επιθετικό ύφος στην εκτέλεση των solo του.

Το 1958, συμμετέχει στην μπάντα του John «Big Poppa» Tilley στο Baton Rouge και την ίδια χρονιά στέλνει την πρώτη του μαγνητοφώνηση στην Chess Records. Κατόπιν μετακομίζει στο Σικάγο, όπου γίνεται γρήγορα γνωστός στο κύκλωμα των blues club για το παίξιμο και τη σκηνική του παρουσία.

Υπογράφει στην Cobra Records με την οποία ηχογραφεί λίγα singles, με γνωστότερο το «Stone Crazy». Την επόμενη χρονιά, η Cobra Records «αναδιπλώνεται» ως προς την παραγωγή της και ο Buddy μαζί με τους Willie Dixon και Otis Rush στρέφεται στην Chess Records, όπου ηχογραφεί από το 1959 έως το 1968.

Διαβλέποντας ότι εκείνη την περίοδο τα blues κέρδιζαν έδαφος στην αγγλική σκηνή, ο Buddy Guy εγκαταλείπει την Chess (1968) και υπογράφει με την Vanguard Records, όπου ηχογραφεί τα κλασικά πλέον A Man and His Blues και Hold That Plane.

Το 1970, κυκλοφορεί από την Blue Thumb, το Buddy and the Juniors, μια συνεργασία του Guy με τον Junior Wells και τον πιανίστα Junior Mance. Ενώ, συνεχίζοντας την συνεργασία του με τον Junior Wells, το 1972 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Buddy Guy and Junior Wells Play the Blues.

Το 1974, ο μπασίστας των Rolling Stones Bill Wyman, κάνει την παραγωγή, (παίζοντας παράλληλα ηλεκτρικό μπάσο) στο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ των Guy και Wells,  Drinkin’ TNT ‘n’ Smokin’ Dynamite.

Αν και ο Buddy Guy συνεχίζει να παίζει μουσική τα επόμενα χρόνια, οι ηχογραφήσεις μειώνονται κατά την δεκαετία του ’80, γεγονός που τον ώθησε να ανοίξει το 1989 το κλαμπ “Legends” στο Σικάγο, το οποίο έγινε αγαπημένος προορισμός για πολλούς μουσικούς της blues.

Η επάνοδός του στις ηχογραφήσεις και τα συμβόλαια, έγινε με την παρουσία του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, όπου συνάντησε επί σκηνής τον Eric Clapton στις περιοδείες της περιόδου 1990-91.

Ο Buddy Guy, που κλείνει αισίως τα 81 χρόνια ζωής, συνεχίζει τις ηχογραφήσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις, με το The Blues Is Alive and Well να κυκλοφορεί στις 15 Ιουνίου 2018 και να αποτελεί την τελευταία δισκογραφική δουλειά του.

Ο Buddy Guy, είναι ένας από τους πρωτοπόρους της blues σκηνής του Σικάγο και έχει αποτελέσει επιρροή και σημείο αναφοράς για πολλούς μουσικούς, όπως οι Eric Clapton, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Jimmy Page και Stevie Ray Vaughan.

Είναι κάτοχος επτά βραβείων Grammy, ενώ το όνομα του έχει γραφτεί στο Rock and Roll Hall of Fame το 2005 και στο Louisiana Music Hall of Fame το 2008.

 

Rockha Radio

July 13th, 2021

No Comments

Comments are closed.