Σαν Σήμερα

29 Ιουνίου του 1948

29 Ιουνίου του 1948

Σαν σήμερα στις 29 Ιουνίου του 1948, γεννιέται ο Βρετανός μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός Ian Paice (Ian Anderson Paice). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Nottingham της Αγγλίας, πήρε το πρώτο του drum kit σε ηλικία 15 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του ως drumer στα τέλη της δεκαετίας του ’50 παίζοντας τύμπανα στην χορευτική μπάντα του πατέρα του.

Σε ηλικία 17 ετών, παρέα με τον George Adams συμμετέχει στο πρώτο του συγκρότημα τους Georgie & the Rave-Ons, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε The Shindigs και κυκλοφόρησαν ένα single. To 1966, o Paice συμμετέχει στους The MI5 οι οποίοι θα αλλάξουν το όνομά τους σε The Maze και θα ηχογραφήσουν αρκετά singles κυρίως σε Ιταλία και Γαλλία. Την ίδια χρονιά ενσωματώνεται στην μπάντα και ο τραγουδιστής Rod Evans ο οποίος θα παραμείνει μέχρι το 1968 και θα κυκλοφορήσει μαζί τους τέσσερα singles.

Το 1968, ο Rod Evans αποχωρεί από τους The Maze και περνά από οντισιόν για τη θέση του τραγουδιστή στους Roundabout, που απαρτίζονται από τους Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Bobby Woodman. Μετά από πολλούς υποψήφιους,  ο Evans χαρακτηρίζεται ως ο πιο ικανός για την θέση. Ο Blackmore είχε ακούσει τους Maze στο tour τους στη Γερμανία και μάλιστα πέρα από τον Evans, είχε εντυπωσιαστεί από το παίξιμο του 18χρονου τότε drummer τους. Έτσι λοιπόν, όταν ο Ritchie συνειδητοποίησε ότι δεν ταιριάζει και πολύ στα ακούσματα με τον Woodman, κάλεσε τον Paice να παίξει μαζί τους. Ο Ian Paice, ενσωματώνεται στους Roundabout και τον Απρίλη του 1968, εν μέσω περιοδείας τους σε Δανία και Σουηδία, ο Blackmore τους προτείνει να μετονομαστούν σε Deep Purple. Με τους Deep Purple ο Paice, θα γεμίσει πολλές σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της Rock μουσικής, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι το μόνο μέλος του γκρουπ που έχει συμμετάσχει σε όλα τα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει.

Μετά την διάσπαση των Deep Purple, ο Paice συμμετέχει στην δημιουργία του supergroup, Paice Ashton Lord το 1976. Στο group συμμετέχουν οι Tony Ashton, Jon Lord, Bernie Marsden και Paul Martinez, ηχογραφούν ένα άλμπουμ με τον τίτλο  Malice in Wonderland και κάνουν μόνο πέντε ζωντανές εμφανίσεις. Οι Paice Ashton Lord διαλύονται κατά την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους. Λίγο αργότερα, το 1979, ο David Coverdale καλεί τον Paice να παίξει τύμπανα στους Whitesnake στην περιοδεία τους στην Ιαπωνία και αποφασίζουν να κάτσει λίγο παραπάνω… στα επόμενα τρία χρόνια λοιπόν, ο Ian εμφανίζεται σε τέσσερα άλμπουμ των Whitesnake: Ready an’ Willing (1980), Live…in the Heart of the City (1980), Come an’ Get It (1981) και Saints & Sinners (1982).

Φεύγοντας ο Paice από τους Whitesnake, συμμετέχει στο άλμπουμ Corridors of Power του Gary Moore και ξεκινά μια μικρή συνεργασία μαζί του, μέχρι το 1984, όπου θα ξανασμίξει με τους Deep Purple.

Το 2007 τιμήθηκε με το ChildLine award στα Classic Rock Awards για το φιλανθρωπικό του έργο και το 2012, με το Lifetime Achievement Award στην Buddy Rich 25th Anniversary Memorial Concert στο London Palladium. Το 2015, ψηφίστηκε ως ο Rock Drummer of The Year 2015 από το περιοδικό “Modern Drummer” και εισήχθη στο Hall of Fame του περιοδικού. Ως μέλος των Deep Purple, κατέλαβε μια θέση και στο Rock and Roll Hall of Fame στις 8 Απριλίου του 2016, ενώ κατέχει και τις ακόλουθες θέσεις στα :

Rolling Stone’s 100 Greatest Drummers of All Time: # 9

Digital Dream Door 100 Greatest Rock Drummers: # 9

Total Drum Sets 100 Greatest Drummers of All Time: # 9

Music Radar 50 Greatest Drummers of All Time: # 17

Total Drum Sets 100 Most Influential Drummers

Ηλίας Πελέκης

June 29th, 2017

No Comments

Comments are closed.