Σαν Σήμερα

29 Μαρτίου 1943

29 Μαρτίου 1943

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 1943, γεννιέται στον Βόλο ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) γνωστός παγκοσμίως κι ως Vangelis.

Ξεκίνησε να συνθέτει σε ηλικία τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος, παρά τις πιέσεις των γονιών του αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, αργότερα σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Έγινε γνωστός ως μέλος των The Forminx και Aphrodite’s Child, με τους οποίους το 1972 κυκλοφόρησαν ένα από τα κλασικά πλέον ψυχεδελικά άλμπουμ, με τίτλο “666”. Το συγκεκριμένο άλμπουμ, που ήταν σύλληψη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήταν πολύ πειραματικό τόσο στους στίχους όσο και στην μουσική, καθώς φαινομενικά ήταν μία προσαρμογή εδαφίων της Αποκάλυψης του Ιωάννη της Καινής Διαθήκης.

Ο Vangelis, συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με τον Jon Anderson των Yes δημιουργώντας το σχήμα Jon & Vangelis. Έγραψε μουσική για ταινίες, όπως: “Blade Runner”, “1942: Conquest of Paradise”, “Alexander” και “Chariots of Fire” (Οι Δρόμοι της Φωτιάς) για την μουσική της οποίας κέρδισε βραβείο Όσκαρ το 1982.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF, που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Το 1992 η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο Knight of the Order of Arts and Letters. Το 2002 έγραψε τον ύμνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, ενώ το κλασικό του έργο “Mythodea” χρησιμοποιήθηκε το 2001 από την NASA ως θέμα της αποστολής Mars Odyssey. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών και θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Ηλίας Πελέκης

March 16th, 2020

No Comments

Comments are closed.