Σαν Σήμερα

28 Σεπτεμβρίου 1991

28 Σεπτεμβρίου 1991

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός τρομπετίστας και συνθέτης Miles Davis (Miles Dewey Davis III 1926-1991). Απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στο St. John’s Hospital στην Santa Monica της California από καρδιακή προσβολή, πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, έπειτα από παραμονή του στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες σε κωματώδη  κατάσταση υποβοηθούμενος από μηχανική υποστήριξη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Alton του Illinois, ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Σε ηλικία 13 ετών πιάνει στα χέρια του την πρώτη του τρομπέτα, στην οποία γίνεται γρήγορα δεξιοτέχνης. Επηρεάζεται από την μουσική των Clark Terry, Charlie Parker και άλλων, αλλά κυρίως του Dizzy Gillespie. Στα 15 του, πηγαίνει σε μια συναυλία του Gillespie στο St. Louis και από τότε το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει στη Νέα Υόρκη και να παίξει τζαζ, κάτι που θα έκανε στα 18 του…

Το 1944, πηγαίνει λοιπόν στην Νέα Υόρκη προφασιζόμενος σπουδές στο Julliard School of Music, αλλά ο αληθινός στόχος ήταν να δουλέψει μαζί με τον Charlie Parker και Dizzy Gillespie. Μαθαίνει πάρα πολύ γρήγορα από αυτούς τους δύο σπουδαίους ανθρώπους της τζαζ, και γίνεται δεξιοτέχνης της τρομπέτας και του φλούγκελχορν, παραμένοντας στην μπάντα του Parker για 3 χρόνια.

Το 1949, φτιάχνει μια δικιά του ορχήστρα με το όνομα “Miles Davis All Stars” και θέτει τη τζαζ σε νέα κατεύθυνση. Είναι και η πρώτη φορά που θα εμφανιζόταν σαν επικεφαλής ορχήστρας. Λίγο αργότερα, φτιάχνει μια μπάντα 9 ατόμων με τον Gil Evans, χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακά όργανα της τζαζ, όπως το κόρνο και τη τούμπα. Εφευρίσκει την ήρεμη τζαζ (cool jazz), ένα στυλ που επηρέασε μεγάλο αριθμό γκρουπ που έπαιζαν στη δυτική ακτή, ενώ οι ηχογραφήσεις του στη Capitol records, με τον τίτλο “The Birth of the Cool” προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση.

Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ναρκωτικά, όπου μετά από πάλη 4 ετών, κατάφερε να βγει νικητής, επηρεασμένος από την αυτοπειθαρχία του μποξέρ Sugar Ray Robinson. Μετά από μια φανταστική εμφάνιση στο κλασικό Round Midnight του Thelonious Monk’s στο φεστιβάλ Newport Jazz Festival, ο Miles έγινε πραγματικά περιζήτητος. Σχημάτισε ένα κουιντέτο με τους: John Coltrane, Red Garland, ”Philly Joe” Jones, και Paul Chambers, ενώ τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’50, έκανε διάσημη τη Modal jazz ανοίγοντας νέους δρόμους για μια ακόμα φορά, ηχογραφώντας δύο από τα κλασικότερα άλμπουμ όλων των εποχών στην ιστορία της τζαζ, το “Milestones” το 1958 και το “Kind of Blue” το 1959.

Μέχρι και την χρονιά του θανάτου του το 1991, συνέχισε να αναδεικνύει μουσικά ταλέντα και να εφευρίσκει νέα μουσικά είδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Doo-Bop του 1991, όπου συνδύασε την τρομπέτα του με το χιπ χοπ. Συνεργάστηκε με πάρα πολλούς μουσικούς και όχι απαραίτητα «τζαζίστες», ενώ αγαπούσε τον  James Brown, τους Sly and the Family Stone και τον Jimi Hendrix.

Το 2006, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως “μία από τις μορφές κλειδιά στην ιστορία της τζαζ”. Στις 7 Οκτωβρίου του 2008, το άλμπουμ του Kind of Blue (1959), έλαβε το τέταρτο πλατινένιο βραβείο της Recording Industry Association of America (RIAA), για τέσσερα εκατομμύρια πωλήσεις στις Η.Π.Α. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2009, ο Οίκος των Αντιπροσώπων πέρασε συμβολικό ψήφισμα αναγνώρισης του άλμπουμ Kind of Blue, “τιμώντας το κορυφαίο έργο και επιβεβαιώνοντας την τζαζ ως εθνικό θησαυρό”.

Δισκογραφία:

Blue Period (1951)

Dig (1951)

Blue Haze (1954)

Walkin’ (1954)

Miles Davis and Horns (1955)

Blue Moods (1955)

Quintet/Sextet (1955)

Miles: The New Miles Davis Quintet (1956)

Collectors’ Items (1956)

Bags’ Groove (1957)

Cookin’ (1957)

‘Round About Midnight (1957)

Miles Ahead (1957)

Relaxin’ (1958)

Miles Davis and the Modern Jazz Giants (1958)

Porgy and Bess (1958)

1858 Miles (1958)

Workin’ (1959)

Kind Of Blue (1959)

Sketches Of Spain (1960)

Stramin’ (1961)

Someday My Prince Will Come (1961)

Quiet Nights [With Gil Evans] (1963)

Seven Steps To Heaven (1963)

E.S.P. (1965)

Miles Smiles (1967)

Sorcerer (1967)

Nefertiti (1968)

Miles in the sky (1968)

Filles de Kilimanjaro (1969)

In a Silent Way (1969)

Bitches Brew (1970)

A Tribute to Jack Johnson (1971)

Live-Evil (1971)

On the Corner (1972)

Big Fun (1972)

Get Up With It (1974)

Water Babies (1976)

The Man With The Horn (1981)

Star People (1983)

Decoy (1984)

You’re Under Arrest (1985)

Tutu (1986)

Amandla (1986)

Aura (1989)

Doo-Bop (1991)

Ηλίας Πελέκης

September 28th, 2017

No Comments

Comments are closed.