Σαν Σήμερα

28 Μαρτίου 1970

28 Μαρτίου 1970

Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου του 1970, οι Crosby, Stills, Nash & Young κυκλοφορούν με την εταιρεία Atlantic, το single “Woodstock”, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ τους Déjà Vu λίγο αργότερα.

Το “Woodstock” είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε από την Joni Mitchell συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της Ladies of the Canyon το 1970, διασκευάστηκε από τους Matthews Southern Comfort και Crosby, Stills, Nash & Young και έγινε ευρέως γνωστό ιδιαίτερα την δεκαετία του ’70.

Η Joni Mitchell έγραψε το τραγούδι στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, παρακολουθώντας τηλεοπτικές αναφορές για το «θρυλικό» Woodstock Music and Art Festival, λυπημένη και ίσως λίγο τσαντισμένη που δεν βρέθηκε εκεί, καθώς ο μάνατζερ της την είχε πείσει πως θα ήταν καλύτερο για εκείνη να εμφανιστεί στο Dick Cavett Show. Έγραψε λοιπόν το κομμάτι, σύμφωνα με αυτά που της είπε ο τότε φίλο της Graham Nash. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε και ο David Crosby, σε συνέντευξη που έδωσε για το ντοκιμαντέρ Joni Mitchell: Woman of Heart and Mind, η Mitchell είχε καταλάβει την αίσθηση και τη σημασία του “Woodstock” καλύτερα από τον καθένα που ήταν εκεί.

Πριν ακόμα κυκλοφορήσει σε οποιοδήποτε άλμπουμ, το κομμάτι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από την Joni Mitchell στο Big Sur Folk Festival το 1969, ένα μήνα μετά το φεστιβάλ του Woodstock. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970 στο άλμπουμ της Ladies of the Canyon και σαν B-side του single “Big Yellow Taxi, για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Την ίδια περίοδο οι Crosby, Stills, Nash & Young το διασκευάζουν σε μία πιο hard rock εκτέλεση και το κυκλοφορούν σαν single του άλμπουμ Déjà Vu.

* Το “Woodstock” γίνεται διεθνής επιτυχία το 1970 – 71 μέσω μιας εκτέλεσης του συγκροτήματος Matthews Southern Comfort, όταν έπαιξαν το τραγούδι σε απευθείας μετάδοση από το BBC Radio 1 στις 28 Ιουνίου του 1970 στο πρόγραμμα Live in Concert.

Ηλίας Πελέκης

March 16th, 2020

No Comments

Comments are closed.