Σαν Σήμερα

27 Ιουλίου 1958

27 Ιουλίου 1958

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουλίου του 1958, μια έρευνα της εταιρείας καυσίμων Esso αποκαλύπτει στους “fans” του rock & roll, ότι η ακρόαση της rock & roll μουσικής κατά την οδήγηση, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων. Η έρευνα έδειξε ότι όταν η βελόνα του ραδιοφώνου σταματούσε σε συχνότητες που έπαιζαν rock & roll μουσική, οι οδηγοί αυτόματα «πατούσαν» λίγο παραπάνω το γκάζι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου.

Στις αρχές του 1950, η ακρόαση μουσικής στο αυτοκίνητο γινόταν μόνο μέσω φορητών «πικάπ» με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Το «πικάπ» θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο και ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να ακούν όλοι. Κάπου εκεί κοντά θα έπρεπε να βρίσκονται και μερικά 45άρια, ώστε να μην ακούγονται τα ίδια τραγούδια καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. Φυσικά, κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει να κάνει την αλλαγή των δίσκων και να ακουμπά την βελόνα πάνω στον δίσκο για να ακουστεί μουσική.

Συνήθως λοιπόν, για ευνόητους λόγους, όλο αυτό συνέβαινε ενώ το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο, καθώς η ταχύτητα και οι λακκούβες είχαν ως αποτέλεσμα να φεύγει από την θέση της, να γδέρνει τους δίσκους και κάποιες φορές να σπάει. Αν λοιπόν ήθελες να ακούσεις με την παρέα σου το καινούργιο βινύλιο του αγαπημένου σου Buddy Holly ή του Bill Haley με τους κομήτες του στο αυτοκίνητο, αυτό μάλλον θα έπρεπε να γίνει όταν θα σταματούσατε κάπου…

Όλα αυτά άλλαξαν, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές του ’60, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα ραδιόφωνο FM για αυτοκίνητο. Από τότε και έπειτα, μπορούσες να ακούσεις τον αγαπημένο σου σταθμό ενώ οδηγούσες. Φυσικά τότε προέκυψε άλλο πρόβλημα. Ήταν λίγο δύσκολο ο σταθμός να πιάνει σήμα καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής…

Αργότερα, οι δεκαετίες του ’70 και του ’80 ανήκαν αναμφισβήτητα στις κασέτες. Αρχικά με κασέτες 8 τραγουδιών και μετά με τις κασέτες που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε των 60’ και 90’ λεπτών. Ακολούθησαν τα CD players τη δεκαετία του ’90, που επέτρεπαν στον οδηγό να επιλέξει εύκολα και γρήγορα το τραγούδι που ήθελε να ακούσει. Τα CD changers, κάτω από το κάθισμα ή στο χώρο αποσκευών που έδιναν τη δυνατότητα να φορτώνεις δέκα ψηφιακούς δίσκους και να έχεις μουσική για όλο το ταξίδι.

*To πρώτο CD player για αυτοκίνητο παρουσιάστηκε από την Pioneer τον Οκτώβριο του 1984.

Έπειτα, ακόμη και τα CD changers δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν το iPod της Apple και τα MP3 players, που έδιναν την δυνατότητα πρόσβασης σε απεριόριστη βάση τραγουδιών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσέφεραν δυνατότητα σύνδεσης του ηχοσυστήματος με τα iPod/MP3 και έτσι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 τα CD εξαφανίστηκαν. Και φθάνουμε στη δεκαετία του 2010, όπου όλα γίνονται μέσω internet. Οι νέοι κατεβάζουν τραγούδια μέσω υπηρεσιών, όπως το Spotify και έχουν πρόσβαση σε αυτά όπου κι αν βρίσκονται. Ακόμη και στο αυτοκίνητο, αφού τα smartphone συνδέονται πλέον με το ηχοσύστημα, μέσωAndroid Auto και Apple CarPlay. Και τέλος φυσικά, οι δέκτες για ιντερνετικό ραδιόφωνο, που όπου κι αν είσαι με το αυτοκίνητο σου μπορείς να ακούσεις οποιονδήποτε σταθμό θέλεις, ακόμα κι από την άλλη άκρη του κόσμου. Κάτι που περιμένουμε να συμβεί και στην χώρα μας.

Τσίτα τα γκάζια λοιπόν, λεφτά (για βενζίνη) υπάρχουν …

 

Rockha Radio

July 13th, 2021

No Comments

Comments are closed.