Σαν Σήμερα

27 Μαΐου 1977

27 Μαΐου 1977

Σαν σήμερα, στις 27 Μαΐου του 1977, οι Sex Pistols κυκλοφορούν μέσω της A&M/Virgin το single ‘God Save The Queen’.

Το single κυκλοφόρησε την ημέρα της 25ης επετείου της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου (Queen Elizabeth II’s Silver Jubilee), όμως ο Paul Cook, ανάφερε πως αυτό έγινε εντελώς συμπτωματικά, και ότι δεν γνώριζαν για την επέτειο.


To God Save the Queen γράφτηκε από τους Glen Matlock, John Lydon, Paul Cook και Steve Jones και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο και μοναδικό studio άλμπουμ των Pistols, Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, του 1977.

Το single, γνώρισε κάποια εισπρακτική επιτυχία πουλώντας 200.000 αντίτυπα μέσα σε μία εβδομάδα και έφτασε στο Νο.2 στα Αγγλικά και Σουηδικά charts. Οι φήμες λένε πως στην πραγματικότητα πούλησε περισσότερο από το Νο.1, αλλά ωστόσο δεν τοποθετήθηκε στο Νο.1 της Μεγάλης Βρετανίας λόγω του «περιεχομένου» του. Για τον ίδιο λόγο το κομμάτι λογοκρίθηκε και δεν παιζόταν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Παρόλα ταύτα, το τραγούδι είναι ένα από τα γνωστότερα του συγκροτήματος και έχει εμπνεύσει αρκετούς μουσικούς να το διασκευάσουν, όπως τους Anthrax και φυσικά τους Motörhead, οι οποίοι μάλιστα το κυκλοφόρησαν και ως single του δίσκου We Are Motörhead, ενώ κυκλοφόρησαν και video clip για την προώθηση του single.

Το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το God Save the Queen στη λίστα του με τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών, τοποθετώντας το στην 173η θέση, ενώ το Q magazine το 2003, το τοποθέτησε στην 3η θέση της λίστας με τα 100 Τραγούδια που Άλλαξαν τον Κόσμο. Το ίδιο περιοδικό τίμησε και το εξώφυλλο του single και το κατέταξε 1ο, στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Εξώφυλλα.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.