Σαν Σήμερα

26 Μαρτίου 1948

26 Μαρτίου 1948

Σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου του 1948, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, πολυοργανοπαίχτης και βασικός τραγουδιστής του hard rock συγκροτήματος Aerosmith, Steven Tyler (Steven Victor Tallarico).

Γεννήθηκε στο Polyclinic Hospital του Manhattan και σε ηλικία τριών ετών μετακόμισε στο Bronx και αργότερα στα εννιά του στο Yonkers. Υιός της Susan Ray και του πιανίστα και «κλασσικού» μουσικού Victor A. Tallarico, ο οποίος ήταν και ο κύριος υπεύθυνος για την μουσική παιδεία του Tyler.

Ο Steven Tyler, πηγαίνει στο Roosevelt High School στο Yonkers της Νέας Υόρκης, από όπου και θα αποβληθεί λόγω χρήσης ναρκωτικών, ενώ αργότερα καταφέρνει να αποφοιτήσει από την τεχνική σχολή  Quintano for Young Professionals School.

Το 1965, σε ηλικία 17 ετών, ο Tyler παρακολουθεί μια συναυλία των Rolling Stones στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης και μαγεύεται. Μάλιστα, όλοι του έλεγαν πως με τα μεγάλα χείλια του, έμοιαζε πολύ με τον Mick Jagger, ενώ ο ίδιος λέει πως αγαπούσε την μουσική του Keith Richards.

Ο Tyler, συμμετέχει σε διάφορες μπάντες κατά τα σχολικά του χρόνια παίζοντας τύμπανα. Το 1969, συμμετέχει σε μια τοπική συναυλία στο Sunapee του New Hampshire, όπου και θα συναντήσει για πρώτη φορά τους μελλοντικούς συνεργάτες του Joe Perry (guitar) και Tom Hamilton (bass), που έπαιζαν σε μια μπάντα με το όνομα The Jam Band.

Γύρω στο 1970, οι Tyler, Perry και Hamilton, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια νέα μπάντα, με τον Tyler να επιμένει να αναλάβει την θέση του βασικού τραγουδιστή. Προσκαλεί λοιπόν δύο παλιούς του φίλους, τον Joey Kramer και τον Ray Tabano, για αναλάβουν τα τύμπανα και την ρυθμική κιθάρα αντίστοιχα και κάπως έτσι δημιουργούνται οι Aerosmith. Μετακομίζουν στην Βοστόνη όπου μοιράζονται ένα διαμέρισμα και ξεκινούν να εμφανίζονται σε τοπικές σκηνές, υπό την καθοδήγηση του manager, Frank Connelly. Λίγο αργότερα, ο Tabano αντικαθίσταται από τον Brad Whitford και το συγκρότημα αρχίζει να συνεργάζεται πια με τους Νεοϋορκέζους managers Steve Leber και David Krebs, με τον Leber να δηλώνει πως είναι ότι πιο «κοντινό» στους Rolling Stones.

Το 1972, οι Aerosmith υπογράφουν με την Columbia Records και κυκλοφορούν το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους. Ακολουθεί το Get Your Wings το 1974 και από εκεί και πέρα η πορεία τους είναι γνωστή. 15 studio albums, πολλές επιτυχίες, αμέτρητες συναυλίες και εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο, βραβεία, συνεντεύξεις, εξώφυλλα, κλπ.

Όσο για τον Steven Tyler, η δημοτικότητα του βρίσκεται στα ύψη και χαρακτηρίζεται  πια rock star και sex symbol !

Φυσικά, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, καθώς οι καταχρήσεις και οι εξαρτήσεις έκαναν την εμφάνιση τους και εξ αιτίας αυτών το συγκρότημα άρχισε να πέφτει. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό οι Joe Perry και Steven Tyler ονομάστηκαν Toxic Twins…

Ο Tyler, που συνέχισε και συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο είτε ως frontman των Aersomith, είτε συνεργαζόμενος με άλλους καλλιτέχνες, είτε ως ηθοποιός, είτε ως κριτής σε μουσικά τηλεοπτικά ριάλιτι, θεωρείται πλέον ένα rock είδωλο. Γνωστός για την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία, αλλά και για την ιδιαίτερη φωνή του, με κάποιους να τον αποκαλούν “Δαίμονα των Κραυγών”, εξ’ αιτίας των υψηλών συχνοτήτων και της έκτασης της φωνής του.

Το περιοδικό Rolling Stone, τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 100 Σπουδαιότερες Τραγουδιστές όλων των εποχών, ενώ το Hit Parader, τον κατέταξε 3ο στον κατάλογό τους με τους 100 Σπουδαιότερους Metal Τραγουδιστές όλων των εποχών.

Το 2001, εισήλθε στο Rock and Roll Hall of Fame, με τους Aersomith, ενώ το 2013, αυτός και ο Perry, τιμήθηκαν από την ASCAP και εισήλθαν στο Songwriters Hall of Fame.

 

Ηλίας Πελέκης

March 16th, 2020

No Comments

Comments are closed.