Σαν Σήμερα

25 Ιουλίου 1999

25 Ιουλίου 1999

Σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1999, κατά την διάρκεια της εμφάνισης των Red Hot Chili Peppers, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ Woodstock ’99 που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ξεσπάνε αρκετές εστίες φωτιάς. Λίγο νωρίτερα, μια ομάδα υποστηρικτών της ειρήνης είχαν μοιράσει στο κοινό κεριά για να τα ανάψουν κατά την εκτέλεση του τραγουδιού “Under the Bridge”. Η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε όταν πήρε φωτιά ο ένας πύργος ήχου από τα διάφορα σκουπίδια που καιγόντουσαν γύρω.

Επικρατεί ένας μικρός πανικός και η συναυλία σταματά. Όταν οι Red Hot Chili Peppers ξαναβγαίνουν στην σκηνή για ένα encore, ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσαν ήταν και το “Fire” του Jimi Hendrix. Αργότερα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Anthony Kiedis, δήλωσε πως το τραγούδι δεν ήταν για να ενθαρρύνουν το κοινό, όπως κατηγορήθηκαν, αλλά γιατί τους είχε ζητηθεί από την αδερφή του Jimi Hendrix να παιχτεί προς τιμή του στον εορτασμό των 30 χρόνων του Woodstock.

Γενικότερα, το Woodstock ’99 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η «μέρα που πέθαναν τα 90’s» και από άλλους ως το χειρότερο φεστιβάλ που έγινε ποτέ. Και αυτό όχι για τα ονόματα που πήραν μέρος, αλλά γιατί σε αυτές τις τρεις μέρες τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε διαφορετικά ατυχήματα, έγιναν πάρα πολλές κλοπές, βιασμοί, πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έπειτα από δηλητηρίαση από μολυσμένο νερό και άλλοι από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών, έγιναν περίπου 120 συλλήψεις, ενώ  σημειώθηκε μια «μικρή» οικολογική καταστροφή, αν σκεφτεί κανείς τα αποτελέσματα της φωτιάς και τους τόνους σκουπιδιών που έμειναν πίσω.

Στο φεστιβάλ παρευρέθησαν περισσότερα από 400.000 άτομα, σε μια διοργάνωση με πάρα πολλές ελλείψεις και υπερβολικά υψηλές τιμές. Τα εισιτήρια ξεκινούσαν από τα $150, ενώ ένα κομμάτι pizza κόστιζε $12 και ένα μπουκάλι νερό $4, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν στους 38-42°C. Ελάχιστα σημεία σκίασης, λιγοστές τουαλέτες, πολύ δύσκολη πρόσβαση σε δίκτυο νερού και αμέτρητες ουρές παντού.

Τα αμέτρητα κρούσματα βίας, οι ατέλειωτες γκάφες από μεριάς διοργανωτών και καλλιτεχνών, αλλά και όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ταιριάξουν με αυτό που πρέσβευε το Woodstock Festival ’69 και το μότο του “3 Days of Peace & Music”.

Rockha Radio

July 13th, 2021

No Comments

Comments are closed.