Σαν Σήμερα

23 Δεκεμβρίου 1964

23 Δεκεμβρίου 1964

Σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου του 1964, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής,  συνθέτης, πολυ-οργανοπαίχτης και frontman των Pearl Jam, Eddie Vedder (Edward Louis Severson III).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Evanston του Chicago. Οι γονείς του Karen Lee Vedder και Edward Louis Severson Jr, χωρίζουν όταν ο Vedder ήταν ενός έτους και η μητέρα ξαναπαντρεύεται με τον Peter Mueller, τον οποίο ο Vedder μεγαλώνοντας τον θεωρούσε βιολογικό του πατέρα. Η οικογένεια του υιοθετεί άλλα 7 παιδιά όσο ζει στο Evanston, μέχρι που κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετακομίζει στο San Diego County της California με τον Eddie και τα τρία θετά αδέρφια του.

Σε αυτό το διάστημα και πιο συγκεκριμένα στα δωδέκατα γενέθλια του η μητέρα του του κάνει δώρο μία κιθάρα και ο Vedder αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, αλλά και με το surfing παράλληλα. Το Quadrophenia των Who ήταν το άλμπουμ που του είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Η μητέρα του χωρίζει με τον Mueller και μετακομίζει με τα αδέρφια του στο Chicago, ενώ ο ίδιος παραμένει με τον «πατέρα» του στην California ώστε να μην αλλάζει σχολεία.

Μετά το διαζύγιο ο Vedder μαθαίνει την αλήθεια για τον πραγματικό του πατέρα, για τον οποίο νόμιζε ότι είναι οικογενειακός φίλος και ο οποίος μάλιστα μετά από λίγο καιρό πεθαίνει. Ο Eddie, ξεκινά να φοιτά στο San Dieguito High School και αποφασίζει να μείνει μόνος του σε ένα διαμέρισμα και για να τα βγάλει πέρα πιάνει (νυχτερινή) δουλειά σε ένα φαρμακείο. Όμως, η πίεση της δουλειάς και του σχολείου, τον αναγκάζει να τα παρατήσει και μετακομίζει στο Chicago, όπου μένει με την μητέρα και τα αδέρφια του και αλλάζει το όνομά του σε Vedder.

Το 1984, επιστρέφει στο San Diego με την κοπέλα του Beth Liebling και αρχίζει να κάνει διάφορες δουλειές και να ηχογραφεί κάποια τραγούδια του. Συμμετέχει σε διάφορες μπάντες, μέχρι που ο φίλος του και ιδρυτικό μέλος των Red Hot Chili Peppers, Jack Irons, του δίνει ένα demo μιας μπάντας από το Seattle που έψαχνε τραγουδιστή και ακούγοντας το γράφει στίχους για τρία τραγούδια.

Τα τρία αυτά τραγούδια αργότερα θα γινόντουσαν τα “Alive”, “Once” και “Footsteps” των Pearl Jam.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Vedder ενσωματώνεται στους Mother Love Bone και στους  Temple of the Dog,  ένα project του Chris Cornell από τους Soundgarden.

Λίγο πιο συγκεκριμένα, μετά το θάνατο του τραγουδιστή των Mother Love Bone, Andrew Wood, από υπερβολική δόση ηρωίνης, ο κιθαρίστας Stone Gossard και ο μπασίστας Jeff Ament δημιούργησαν μια νέα μπάντα, φέρνοντας επίσης τον Mike McCready στην πρώτη κιθάρα και ηχογράφησαν ένα demo με τον Matt Cameron των Soundgarden στα τύμπανα. Χάρη στο μελλοντικό ντράμερ των Pearl Jam, τον Jack Irons, το demo βρέθηκε στα χέρια του 25χρονου τότε «surfer» Eddie Vedder, που προσκλήθηκε να αναλάβει τα φωνητικά και τους στίχους στην μπάντα.

Στην εν λόγω μπάντα, που είχε μετονομαστεί σε Mookie Blaylock (από ένα παίκτη του NBA), μετά από λίγο προστίθεται ως μόνιμος ντράμερ ο Dave Krusen και η μπάντα παίρνει την τελική της μορφή, αλλάζει και πάλι το όνομα της σε Pearl Jam και ηχογραφεί το άλμπουμ «Ten».

Από εκεί και πέρα η ιστορία των Pearl Jam είναι λίγο έως πολύ γνωστή (κι αν όχι θα την αναλύσουμε άλλη φορά).

Όσον αφορά τον Vedder όμως, έχει κυκλοφορήσει 10 studio albums, 15 live albums και 36 singles με τους Pearl Jam, 2 solo albums και βρίσκεται στην έβδομη και πέμπτη θέση στις λίστες “Best Lead Singers of All Time” και “Singer with the Most Unique Voice” του Rolling Stone αντίστοιχα, αλλά και στη 35η θέση του Top 66 Hard Rock + Heavy Metal Frontmen of all time του Loudwire. Ενώ από το 2017 κατέχει μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame παρέα με τους Pearl Jam.

Rockha Radio

December 16th, 2021

No Comments

Comments are closed.