Σαν Σήμερα

22 Αυγούστου 1917

22 Αυγούστου 1917

Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου του 1917, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας John Lee Hooker.

* Σύμφωνα με το ΝΜΕ, ο John Lee Hooker γεννήθηκε το 1917, ενώ σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια λαϊκής μουσικής της Penguin, το 1916. Ο ίδιος πάντως, σε μια συνέντευξή του είπε ότι γεννήθηκε το 1920, αλλά είχε πει ψέματα ότι ήταν μεγαλύτερος για να τον πάρουν στο στρατό και να ρίχνει τα κορίτσια με τη στολή…

Γεννήθηκε κοντά στο Clarksdale του Mississippi και ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα από μικρή ηλικία, ύστερα από παρότρυνση του πατριού του William Moore, που ήταν καλλιτέχνης της blues. Μάλιστα, ο Hooker έλεγε πως το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό παίξιμο του οφείλεται σε εκείνον.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Hooker πηγαίνει στο Detroit. Εκεί δούλευε το πρωί σαν επιστάτης σε εργοστάσια αυτοκινήτων και τα βράδια, διασκέδαζε φίλους και γείτονες παίζοντας μουσική σε σπιτικά «πάρτυ», όπως έκαναν και οι περισσότεροι ερχόμενοι από το Delta του Mississippi. Ο “The Hook”, απέκτησε fans από αυτά τα μικρά shows, ένας από αυτούς ήταν και ο ιδιοκτήτης του τοπικού δισκοπωλείου, Elmer Barbee. Ο Barbee εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το παίξιμο και την δεξιότητα του Hooker στην κιθάρα και τον σύστησε στον παραγωγό και ιδιοκτήτη της Sensation Records, Bernard Besman.

Από το 1948, ο Hooker ηχογράφησε πολλά κομμάτια για τον Besman και την Modern Records. Το “Boogie Chillun” (αργότερα “Boogie Chillen”) έγινε νούμερο jukebox hit και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Η επιτυχία συνεχίστηκε με τα “I’m in the Mood,” “Crawling Kingsnake” και “Hobo Blues”. Αργότερα, υπογράφει συμβόλαιο με την Vee-Jay Records και κυκλοφορεί πάνω από εκατό τραγούδια.

Την δεκαετία του ’60, η μουσική του γίνεται γνωστή και επηρεάζει καλλιτέχνες πέρα από τον Ατλαντικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Οι Rolling Stones, οι Animals και οι  Yardbirds διασκευάζουν κομμάτια του και παρουσιάζουν την δουλειά του στο νεανικό κοινό κι ο Hooker γίνεται superstar. Το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και στην Αμερική την δεκαετία του ’70, όπου παίρνει μέρος σε διάφορα rock projects, με το  άλμπουμ Hooker ’n’ Heat του 1971, μια συνεργασία με τους Canned Heat, να γίνεται το πρώτο του άλμπουμ που μπαίνει στα charts.

Στα τέλη του ’70 και αρχές του ’80, ο John Lee περιοδεύει ασταμάτητα σε Ευρώπη και Αμερική. Εμφανίζεται στην ταινία Blues Brothers, ενώ το 1989, σε ηλικία 72 ετών, κυκλοφορεί το καλύτερο άλμπουμ της καριέρας του, το The Healer. Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι Carlos Santana, Robert Cray, Bonnie Raitt, Los Lobos, George Thorogood και πολλοί ακόμα. Το The Healer,  βραβεύτηκε με Grammy το 1989 και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Την ίδια χρονιά περιοδεύει ως guest με τους Rolling Stones στην παγκόσμια περιοδεία τους Steel Wheels.

Τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει τα άλμπουμ Mr. Lucky (1991), Chill Out (1995), Don’t Look Back (1997) και The Best of Friends (1998).

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Long Beach της California, όπου και άνοιξε ένα nightclub το 1997, το John Lee Hooker’s Boom Boom Room, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο κομμάτι. Λίγο πριν από μια Ευρωπαϊκή περιοδεία το 2001, ο Hooker αρρώστησε και πέθανε στον ύπνο του στις 21 Ιουνίου του 2001.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους blues καλλιτέχνες, ενώ ήταν αυτός που ανέπτυξε την Talking Blues σχολή. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως AC/DC, ZZ Top, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Eric Clapton και πολλοί ακόμα. Το 1980, το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame και το 1991 στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική.

Δύο από τα τραγούδια του, τα “Boogie Chillen” και “Boom Boom”, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα πεντακόσια τραγούδια που διαμόρφωσαν τη rock ‘n’ roll μουσική.

 Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών από φυσικά αίτια, στις 21 Ιουνίου του 2001 στο Los Altos της Καλιφόρνια .

Rockha Radio

August 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.