Σαν Σήμερα

22 Ιουλίου 2005

22 Ιουλίου 2005

Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου του 2005, μια έρευνα που έγινε από Ασφαλιστική Εταιρεία έδειξε  ότι ακούγοντας το λάθος είδος μουσικής κατά την οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και απόσπαση της προσοχής.

Ο Dr Nicola Dibben, ψυχολόγος μουσικής, δήλωσε πως «το τραγούδι κατά την οδήγηση διεγείρει το μυαλό», όπως και ότι μερικά από τα τραγούδια που συνιστώνται για οδήγηση είναι το “Disco 2000” των Pulp και το “Hey Ya” των Outcast, ενώ τραγούδια όπως το ‘Firestarter’  των The Prodigy θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η ακρόαση μουσικής κατά την οδήγηση είναι μια κοινή δραστηριότητα, με ορισμένες πιθανές θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην οδηγική απόδοση και ασφάλεια: προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική είναι πηγή απόσπασης της προσοχής και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του οδηγού, με επακόλουθα αποτελέσματα στην οδηγική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα συστηματικά στοιχεία σχετικά με την έκταση ή τον τύπο πρακτικών ακρόασης εντός του οχήματος σε πραγματικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις τους στην απόδοση της οδήγησης.

Διεξήχθη λοιπόν μια έρευνα ώστε να ανακαλυφθεί ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι ακούν μουσική κατά την οδήγηση, τι ακούν και γιατί και αν υπάρχει σχέση με την οδηγική ασφάλεια. Στην έρευνα συμμετείχαν 1780 Βρετανοί οδηγοί και αποκαλύφθηκε ότι περίπου τα δύο τρίτα ακούν μουσική, είτε από το ραδιόφωνο, είτε από άλλα μέσα κατά την οδήγηση, ενώ αναφέρεται επίσης πως η μουσική είναι λιγότερο ενοχλητική από τη συνομιλία.

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι ακρόασης μουσικής κατά την οδήγηση ήταν τα οφέλη της για χαλάρωση και συγκέντρωση. Ωστόσο, το είδος της μουσικής φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση της οδήγησης, λόγω διαφοράς στη συχνότητα με την οποία παίζουν ορισμένα είδη και είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιθετικότητα,  απόσπαση της προσοχής και πρόκληση ατυχήματος.

*  Έγιναν κι άλλες ανάλογες έρευνες, όπως αυτή  του ερευνητή και καθηγητή μουσικολογίας Warren Brodsky, ο οποίος δήλωσε ότι : «Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέρος στον κόσμο στο οποίο μπορεί να σκοτωθείς επειδή ακούς τη λάθος μουσική», καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα των ευρημάτων της έρευνάς του, την οποία διεξήγαγε στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, δεν υπάρχει σωστό είδος μουσικής που θα έπρεπε να ακούμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής μας. Δεν έχει σημασία αν είναι Eminem ή Bach, metal ή pop. Αυτό που έχει σημασία και επηρεάζει δραματικά τις αισθήσεις μας και την προσοχή μας στο δρόμο, είναι αν μας αρέσει η μουσική που ακούμε και αν μας ξυπνά αναμνήσεις. Και αυτό συμβαίνει ακόμη πιο έντονα στις νεαρές ηλικίες και τους νέους οδηγούς.

Μάλιστα ίδιος διαπίστωσε ότι σε πιο μικρές ηλικίες τα ποσοστά λάθους κατά την οδήγηση αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην έρευνα που πραγματοποίησε, επίλεξε 85 νεαρούς οδηγούς τους οποίους έβαλε να οδηγήσουν 40 λεπτά, ακούγοντας μουσική που είχε επιλέξει αυτός για αυτούς και 40 λεπτά ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νεαροί και οι νέοι οδηγοί έκανα κατά 20% λιγότερα λάθη όταν άκουγαν τυχαία μουσική.

Πλέον, o Warren Brodsky εργάζεται επάνω σε μία εφαρμογή η οποία θα αναπαράγει μουσική αναλόγως της διάθεσης του οδηγού και θα φροντίζει, ώστε να τον έχει πάντοτε σε κατάσταση επαγρύπνησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά εκτός από τη μουσική, υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης τα οποία μας βάζουν σε κίνδυνο. Φαγητό, κάπνισμα, βάψιμο (οι γυναίκες), κινητό (μηνύματα ή ομιλία) είναι συνήθειες που πρέπει να κοπούν όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι.

**  H μουσική μέσα στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα όταν η έντασή της είναι ιδιαίτερα υψηλή, επηρεάζει τις ικανότητες οδήγησης. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ότι επίδραση στον οδηγό δεν ασκεί μόνο η ένταση αλλά και το είδος του τραγουδιού και για το λόγο αυτό συντάχθηκε μια λίστα με τα τραγούδια εκείνα που θεωρούνται ασφαλή να αναπαράγονται κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Στην κορυφή της λίστας με τα τραγούδια που βοηθούν τον οδηγό να είναι χαλαρός και ταυτόχρονα να παραμένει συγκεντρωμένος, είναι το «The Scientist» των Coldplay. Άλλα τραγούδια τα οποία θεωρούνται κατάλληλα για το δρόμο είναι τα «Come away with me» της Norah Jones, το «I’mYours» του Jason MRaz, το «Billionaire» των Travie McCoy & Bruno Mars, το «Karma Police» των Radiohead και το «Tiny Dancer» του Elton John.

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου Simon Moore, η ιδανική ένταση της μουσικής για οδήγηση είναι από 55 μέχρι 65 ντεσιμπέλ, ενώ ο ιδανικός ρυθμός θα πρέπει να είναι όμοιος με τον ρυθμό του χτύπου της καρδιάς του ανθρώπου, στους 60-80 παλμούς ανά λεπτό.

Παράλληλα, ο Moore προειδοποιεί τους οδηγούς να μην ακούνε θορυβώδη, αισιόδοξη μουσική που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, καθώς αυτό δεν βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος, ενώ υποσυνείδητα ο οδηγός μπορεί να επιταχύνει ακολουθώντας το ρυθμό του τραγουδιού.

Rockha Radio

July 12th, 2021

No Comments

Comments are closed.