Σαν Σήμερα

21 Μαΐου 1980

21 Μαΐου 1980

Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου του 1980, κλέφτες εισβάλουν στα Electric Lady Studios της Νέας Υόρκης και αποσπούν πέντε Χρυσούς δίσκους του Jimi Hendrix.

Οι «μουσικόφιλοι ληστές», κατάφεραν να μπουν στα Electric Lady Studios από ένα παράθυρο στο υπόγειο και οι Χρυσοί δίσκοι του Hendrix ήταν το μόνο πήραν μαζί τους φεύγοντας. Πιο συγκεκριμένα, οι δίσκοι “Are You Experienced’’, “Axis: Bold as Love”, “Cry of Love”, “Rainbow Bridge” και “Live at Monterey”, αποτέλεσαν την λεία των ληστών, σύμφωνα με τον James Hendrix που ανέφερε την κλοπή.

Ο ίδιος δήλωσε : “Δεν ξέρω αν αξίζουν πολλά, αλλά πόνεσε ! Η συναισθηματική τους αξία είναι πολλή μεγαλύτερη και συμβολική.”

Η Αστυνομία δήλωσε πως δεν υπήρχαν ύποπτοι για την υπόθεση και πως μάλλον πρόκειται για θαυμαστές που είχαν επισκεφτεί και γνώριζαν τον χώρο.

Τα Electric Lady Studios, βρίσκονται στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης και φτιάχτηκαν το 1970 από τον Jimi Hendrix, ενώ ο John Storyk βοήθησε στον σχεδιασμό τους. Για την ιστορία, πρόκειται για ένα nightclub που ονομαζόταν The Generation, στο οποίο ο Hendrix είχε εμφανιστεί αρκετές φορές και είχε συμμετάσχει σε αρκετά late-night jam sessions. Το «μαγαζί», αγοράστηκε από τον  Hendrix και τον μάνατζερ του, Michael Jeffery, το 1968 και λίγο αργότερα μετατράπηκε σε studio.

Παρόλο που τα Electric Lady Studios σχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες του Hendrix, ο ίδιος πέρασε μόνο δέκα εβδομάδες ηχογραφώντας σε αυτά. Πέρα από τον εξοπλισμό, ήταν σχεδιασμένα και διακοσμημένα έτσι ώστε ο Jimi να εμπνέεται και να χαλαρώνει. Εκτός από τα χρώματα και τις ζωγραφιές, σημαντικά «κομμάτια της διακόσμησης» αποτελούσαν και οι Χρυσοί δίσκοι του Hendrix, που βρίσκονταν κρεμασμένοι στους τοίχους του σαλονιού.

Τα Electric Lady Studios, που από τότε έχουν φιλοξενήσει και συνεχίζουν να φιλοξενούν κάποια από τα μεγάλα ονόματα της μουσικής (*), αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης και για το όνομα του τρίτου και τελευταίου album του Jim Hendrix, Electric Ladyland, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1968.

(*) Foreigner, Bob Dylan, John Lennon, Kiss, Van Halen, Adele, Arcade Fire, David Bowie, The Clash, AC/DC, Guns N’ Roses, Ryan Adams, The War on Drugs, The Roots, The Strokes, U2, Daryl Hall & John Oates, John Mayer, Anthrax, Christina Aguilera, Weezer, Dan Auerbach, Lana Del Rey, Dave Matthews Band, Gwen Stefani, Blake Shelton, Daft Punk, Lady Gaga, Stevie Wonder, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Billy Idol, Santana, Beck, Kanye West, Prince, Blondie και πάρα πολλοί άλλοι.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.