Σαν Σήμερα

21 Μαρτίου 1950

21 Μαρτίου 1950

Σαν σήμερα 21 Μαρτίου του 1950 γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson). Γεννήθηκε στο Portsmouth της Αγγλίας και μεγάλωσε στην Οξφόρδη.

Αποκτά την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα σε ηλικία 12 ετών, όταν οι γονείς του χωρίζουν και του την κάνει δώρο ο πατέρας του. Πήρε την κιθάρα στο οικοτροφείο, όπου ο δάσκαλος του έδειξε τρία ακόρντα. Αμέσως αρχίζει να γράφει μουσική και στίχους για τα δικά του τραγούδια και τον επόμενο χρόνο σε ηλικία μόλις 13 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία στο σχολείο παρουσιάζοντας εννιά δικά του τραγούδια.

Το 1969, περνά από «οντισιόν» για την θέση του κιθαρίστα στο progressive rock συγκρότημα Supertramp. Επιλέγεται μετά από 93 υποψήφιους, όταν όμως την επόμενη μέρα εμφανίζεται ο Richard Palmer στην «οντισιόν», αποφασίζει να του παραχωρήσει την θέση του και να παίξει μπάσο. Μετά την ηχογράφηση του πρώτου  και ομώνυμου άλμπουμ τους, ο Palmer φεύγει από το συγκρότημα κι έτσι ο Hodgson  επιστρέφει στην θέση του κιθαρίστα, παραμένοντας φυσικά στα φωνητικά, ενώ συνεχίζει να βοηθά και στα πλήκτρα .

Η χαρακτηριστική “ψηλή” φωνή του Roger Hodgson έγινε σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και οι Supertramp έφτασαν στο ζενίθ της καριέρας τους με το πιο δημοφιλές άλμπουμ τους “Breakfast in America” τον Μάρτιο του 1979.

Το άλμπουμ έφτασε μέχρι την τρίτη θέση των charts στη Μεγάλη Βρετανία και πρώτη στην Αμερική. Περιέχει τις γνωστές επιτυχίες: “The Logical Song“, “Take the Long Way Home“, “Breakfast in America” από τον Roger Hodgson και το “Goodbye Stranger” από τον Rick Davies. Έχει πουλήσει μέχρι σήμερα παγκοσμίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα.

Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1983, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “In the Eye of the Storm” (1984) από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια “Had a Dream (Sleeping with the Enemy)” και “In Jeopardy“. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και δύο live, “In the Eye of the Storm” (1984), “Hai Hai” (1987), “Open the Door” (2000) και τα live “Rites of Passage” (1997) και “Classics Live” (2010).

Ηλίας Πελέκης

March 21st, 2017

No Comments

Comments are closed.