Σαν Σήμερα

20 Οκτωβρίου 1950

20 Οκτωβρίου 1950

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου του 1950, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Tom Petty (Thomas Earl Petty). Γεννήθηκε στο Gainesville της Florida και είναι ο πρώτος από τους δύο υιούς της Kitty (Avery) και του Earl Petty. Το ενδιαφέρον του για την μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των δέκα ετών, όταν γνώρισε τον Elvis Presley. Ήταν το καλοκαίρι του 1961, όταν ο θείος του που δούλευε σε μία ταινία του Presley, το Follow That Dream, τον προσκάλεσε να πάει στα «γυρίσματα» που γίνονταν στην κοντινή Ocala. Ο Tom, έγινε αμέσως fan του Presley και άρχισε να τον ακούει φανατικά. Λίγο αργότερα, όταν είδε τους Beatles στο The Ed Sullivan Show, κατάλαβε ότι αυτό ήθελε, να έχει μια μπάντα. Κάπως έτσι, στα δεκαεπτά του παρατά το σχολείο για να παίξει μπάσο σε μια μπάντα, κάτι που δεν άρεσε και πολύ στον πατέρα του.

Ο Petty όμως, είχε αποφασίσει ότι θα γίνει μουσικός κι έτσι φτιάχνει το πρώτο του συγκρότημα με το όνομα Epics, που λίγο αργότερα θα μετονομαστούν σε Mudcrutch. Παρόλο που στην μπάντα συμμετείχαν κι οι μελλοντικοί Heartbreakers, Mike Campbell και Benmont Tench και παρά το γεγονός ότι συγκρότημα ήταν δημοφιλές στο Gainesville, οι ηχογραφήσεις τους δεν είχαν την ανάλογη απήχηση και το μοναδικό τους single, “Depot Street”, που κυκλοφόρησε το 1975 από την Shelter Records, δεν γνώρισε κάποια επιτυχία. Οι Mudcrutch διαλύονται και ο Petty αποφασίζει να ακολουθήσει solo καριέρα και ο Tench να φτιάξει την δική του μπάντα. Τελικά, οι Petty και Campbell συνεργάζονται με τον Tench και τους Ron Blair και Stan Lynch και δημιουργούνται οι Heartbreakers. Το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους, «Tom Petty and the Heartbreakers», γνωρίζει επιτυχία στην Αμερική και ακολουθεί και περιοδεία στην Μεγάλη Βρετανία. Το single “Breakdown” που κυκλοφόρησε το 1977 έφτασε στο No.40 το 1978. Ακολουθούν τα You’re Gonna Get It! (1978), Damn the Torpedoes (1979), Hard Promises (1981), Long After Dark (1982), Southern Accents (1985) και Let Me Up (I’ve Had Enough) (1987).

Το 1988, ο Tom Petty συμμετέχει στο supergroup του George Harrison, τους Traveling Wilburys, παρέα με τους Bob Dylan, Roy Orbison και Jeff Lynne. Το πρώτο κομμάτι της μπάντας, το “Handle with Care”, κυκλοφορεί ως B-side σε single του Harrison, κρίνεται πολύ καλό κι έτσι το συγκρότημα αποφασίζει να ηχογραφήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ, το Traveling Wilburys Vol. 1. Το δεύτερο άλμπουμ τους, θα κυκλοφορήσει το 1990 με τον τίτλο Traveling Wilburys Vol. 3 (και όχι Vol. 2) και θα ηχογραφηθεί δυστυχώς χωρίς τον Orbison, ο οποίος «έφυγε» στις 6 Οκτωβρίου του 1988 από καρδιακή προσβολή.

Το 1989, ο Petty κυκλοφορεί το πρώτο solo άλμπουμ του με τον τίτλο Full Moon Fever, το οποίο εμπεριέχει τα “I Won’t Back Down”, “Free Fallin'” και “Runnin’ Down a Dream”, τα οποία θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία. Παρόλο, που το Full Moon Fever κυκλοφόρησε ως solo άλμπουμ, συμμετέχουν και οι Mike Campbell, Jeff Lynne, Roy Orbison και George Harrison.

Το 1991, οι Tom Petty and the Heartbreakers επανενώνονται και κυκλοφορούν το  Into the Great Wide Open, με τον Lynne ως συμπαραγωγό και το οποίο περιέχει τα  singles “Learning To Fly” και “Into the Great Wide Open”. Ενώ, λίγο πριν φύγουν από την MCA Records, μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν δύο τραγούδια για ένα Greatest Hits άλμπουμ, τα “Mary Jane’s Last Dance” και “Something in the Air”. Το Greatest Hits άλμπουμ πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα και βραβεύτηκε ως «διαμαντένιο» από την RIAA.

Αμέσως μετά, την ίδια χρονιά ο Petty υπογράφει με την Warner Bros. Records και κυκλοφορεί το Wildflowers, το 1994.

Το 1999, οι Tom Petty and the Heartbreakers αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το τελευταίο τους άλμπουμ με τον τίτλο Echo, που θα ανέβει στο Νο.10 των U.S. album charts. Τελικά θα κυκλοφορήσουν και τα The Last DJ (2002), Mojo (2010) και Hypnotic Eye (2014).

Στα ενδιάμεσα διαστήματα υπήρξαν πάρα πολλές συνεργασίες για τον Tom Petty, ζωντανές εμφανίσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, συμμετοχές σε ταινίες, ενώ η τελευταία δισκογραφική του δουλειά, έμελλε να ήταν το 2 (2016), με τους Mudcrutch.

Ο Tom Petty, που έφυγε πολύ πρόσφατα από κοντά μας στις 2 Οκτωβρίου του 2017, γνώρισε τεράστια επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Breakdown”, “Refugee”, “You Got Lucky”, “Jammin’ Me”, “Learning to Fly” κ.α., κέρδισε βραβείο Grammy “Best Rock Performance by a Duo or Group” με τους Traveling Wilburys για το άλμπουμ “Traveling Wilburys Vol. 1, ενώ το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2002.

Rockha Radio

October 12th, 2020

No Comments

Comments are closed.