Σαν Σήμερα

20 Μαΐου 1966

20 Μαΐου 1966

Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου του 1966, οι The Who τσακώνονται μεταξύ τους και παίζουν ξύλο πάνω στην σκηνή του Ricky Tick Club στο Windsor της Αγγλίας μπροστά στα μάτια των έκπληκτων fans τους.

Το περιστατικό συνέβη ενδιάμεσα μιας σειράς συναυλιών στα British Isles, όπου οι Who ήταν καλεσμένοι του Bruce Johnston των Beach Boys για να παίξουν εκείνη την νύχτα. Ο Keith Moon, drummer των Who και μεγάλος fan των Beach Boys, πέρασε λίγο περισσότερο χρόνο με τον Johnston πηγαίνοντας πρώτα στα Ready Steady Go! Studios για να προετοιμάσουν μια τηλεοπτική συνέντευξη για εκείνον για το pop music program. Μαζί τους ήταν και ο μπασίστας του συγκροτήματος, ο John Entwistle και οι τρεις τους παρέα με κάποιους άλλους μουσικούς, ήπιαν μερικά ποτά (και διάφορα άλλα) και καθυστέρησαν λίγο.

Την ίδια στιγμή, ο κιθαρίστας Pete Townshend και ο τραγουδιστής Roger Daltrey, βρίσκονταν στο Ricky Tick Club στο Windsor, είχαν ετοιμάσει τα πάντα και ήταν έτοιμοι για να ξεκινήσουν το live. Επειδή όμως είχαν κουραστεί να περιμένουν τους Moon και Entwistle, καλούν στην σκηνή τους Colin Strandring και Geoff Brown, μπασίστα και drummer των Jimmy Brown Sound, της μπάντας που άνοιγε την συναυλία και ξεκινούν να  παίζουν μαζί.

Οι Entwistle και Moon φτάνουν στον χώρο γύρω στην μέση της συναυλίας και μόλις συνειδητοποιούν τι συμβαίνει, τα χάνουν και νευριάζουν. Ο  Moon, ο οποίος δεν είναι και στα καλύτερα του με όλα αυτά που έχει πιει, πηγαίνει στον Townshend και του ζητά τον λόγο που άφησε κάποιον άλλον να παίξει με τα τύμπανα του, με τον τελευταίο να του απαντάει ότι από ότι φαίνεται δεν σε ένοιαζε και πολύ η συναυλία…

Το show συνεχίστηκε για λίγο, αλλά κατά τη διάρκεια του φινάλε του “My Generation”, ο Moon αρχίζει να καταστρέφει τα τύμπανα του και ένα πατίνι σπάει στο πόδι του Townshend. Ο κιθαρίστας κάνει κίνηση να χτυπήσει τον Moon με την κιθάρα του αλλά του φεύγει από την ζώνη και καταλήγει σε ένα ηχείο.

Ο Townshend παραδέχεται στο Who Are You: The Life of Pete Townshend, ότι δεν χτύπησε, αλλά απλά νευρίασε και ότι δεν είχε σκοπό να τον χτυπήσει πραγματικά με την κιθάρα, αλλά του έφυγε η ζώνη και έτσι τον πήρε λίγο στο κεφάλι πριν καταλήξει στο ηχείο.

Αυτό που ακολούθησε πάνω στην σκηνή δεν είχε προηγούμενο…  ο Moon κατέληξε με μαυρισμένο μάτι και να αιμορραγεί στο κεφάλι .

Όταν έπεσε η αυλαία, ο παρουσιαστής του club είπε : «Μην ανησυχείτε, όλα είναι μέρος του show».

Ο Johnston από την μεριά του είπε ότι ήταν το καλύτερο show που είχε δει…

Τα νέα του «καυγά» ταξίδεψαν γρήγορα έγιναν εξώφυλλο στο NME  και ο Moon ανακοίνωσε ότι και αυτός αλλά και ο Entwistle θα αποχωρήσουν από την μπάντα. Παρόλα αυτά δεν συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς ο Entwistle εμφανίστηκε με τους Who την επόμενη μέρα και ο Townshend ζήτησε συγνώμη από τον Moon.

Για ένα μικρό διάστημα οι The Who έκαναν κάποιες εμφανίσεις με άλλους drummers (συνήθως με αυτούς των opening bands), μέχρι τις 28 Μαΐου όπου ο Keith Moon θα επιστρέψει στη θέση του.

Η δυσαρέσκεια του Moon για την συμπεριφορά των μελών των Who, ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να συνεργαστεί και με άλλες μπάντες, όπως τους Animals και τους Small Faces, αλλά παρέμεινε στους Who μέχρι το θάνατο του.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.