Σαν Σήμερα

20 Φεβρουαρίου 1967

20 Φεβρουαρίου 1967

Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου του 1967, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Kurt Cobain (Kurt Donald Cobain 1967-1994).

Γεννήθηκε στην πόλη Aberdeen της Washington και πέρασε τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του στο Hoquiam της Washington, πριν η οικογένειά του μετακομίσει στο Αμπερντίν. Όταν ο Kurt ήταν 8 ετών, οι γονείς του χώρισαν, ένα γεγονός που ο ίδιος υποστήριζε ότι επηρέασε βαθύτατα τη ζωή του. Σε μια συνέντευξη του το 1993, Cobain είπε “Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια.” Έπειτα από ένα χρόνο που έζησε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο, ο Cobain μετακόμισε στο Montesano της Washington για να ζήσει με τον πατέρα του.

Στο σχολείο ο Cobain δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα αθλήματα. Λόγω της επιμονής του πατέρα του συμμετείχε στη σχολική ομάδα πάλης στο γυμνάσιο. Αν και ήταν καλός, το περιφρονούσε εξαιτίας της κακοποίησης που δεχόταν από άλλα μέλη της ομάδας. Αργότερα, ο πατέρας του, τον έγραψε στον τοπικό σύνδεσμο μπέιζμπολ, όπου ο Kurt απέφευγε να παίζει. Αντί γι’ αυτό, επικεντρωνόταν στα καλλιτεχνικά μαθήματα και σύμφωνα με τη θεία του Μαρί, ήταν πολύ χαρισματικός από πολύ νεαρή ηλικία. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα στα δεκατέσσερα του χρόνια, όταν στα γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Ο Cobain διάλεξε την κιθάρα και άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των “Back in Black” των AC/DC και το “My Best Friend’s Girl” των The Cars και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια. Στο λύκειο, σπάνια έβρισκε κάποιον για να εξασκούνται μαζί, μέχρι που στον χώρο εξάσκησης των Melvins, το μέρος όπου και συνήθιζε να συχνάζει, γνώρισε τον Krist Novoselic. Η μητέρα του Novoselic είχε ένα κομμωτήριο όπου ο Cobain και ο Novoselic εξασκούνταν περιστασιακά στο δωμάτιο του επάνω ορόφου. Μερικά χρόνια αργότερα, προσπάθησε να πείσει το Novoselic να σχηματίσουν ένα συγκρότημα δανείζοντας του ένα αντίγραφο από ένα demo που είχε ηχογραφήσει ο Kurt με το προηγούμενο συγκρότημά του, τους Fecal Matter. Μετά από μήνες ο Νovoselic συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Cobain.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της συνεργασίας τους, ο Novoselic με τον Cobain επεξεργάζονταν μια μεγάλη λίστα ντράμερ. Τελικά, κατέληξαν στον Chad Channing, με τον οποίο ηχογράφησαν και το πρώτο τους άλμπουμ το Bleach, το οποίο κυκλοφόρησε από τη Sub Pop Records το 1989. Ο Cobain, όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος με το στυλ του Channing, οδηγώντας το συγκρότημα να ψάξει για αντικαταστάτη, καταλήγοντας τελικά στον Dave Grohl ο οποίος και ενσωματώθηκε στους Nirvana το 1990. Με τον Dave Grohl το συγκρότημα γνώρισε την μεγαλύτερη επιτυχία του με το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μαζί, το Nevermind.

Το τραγούδι Smells Like Teen Spirit, από τον δίσκο Nevermind, θεωρείται ότι είχε καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 και στην ανάδειξη του grunge και της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνο» μιας ολόκληρης γενιάς και ο ίδιος ο Cobain θεωρείται ο κυρίως εκφραστής της “Generation X” και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, χαρακτήρισε τον Cobain ως τον «John Lennon» του grunge.

Το 2014 εντάχθηκε και επίσημα στο “Rock & Roll Hall Of Fame” μαζί με τα άλλα μέλη των Nirvana, Novoselic και Grohl, τιμώμενος με ένα tribute για τη συνεισφορά του στη μουσική με το συγκρότημα, 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Οι πωλήσεις των τριών άλμπουμ του συγκροτήματος μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Στην σύντομη καριέρα τους κέρδισαν ένα American Music Award, ένα Brit Award, ένα Grammy Award και πέντε MTV Video Music Award.

Rockha Radio

February 17th, 2021

No Comments

Comments are closed.