Σαν Σήμερα

19 Απριλίου 1980

19 Απριλίου 1980

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1980, στην κορυφή του Bilboard Hot 100 βρίσκεται το Αμερικάνικο new wave/punk/rock συγκρότημα Blondie με το τραγούδι “Call Me”.

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας American Gigolo του 1980, με πρωταγωνιστή τον Richard Gere και αναφέρεται σε μία «αρσενική πόρνη». Το “Call Me”  γράφτηκε από την Debbie Harry και τον Ιταλό disco παραγωγό Giorgio Moroder. Ο Moroder αρχικά είχε απευθυνθεί στη Stevie Nicks των Fleetwood Mac, για την σύνθεση και την εκτέλεση ενός τραγουδιού για το soundtrack της ταινίας, όμως εκείνη αρνήθηκε καθώς είχε υπογράψει πρόσφατα συμβόλαιο με την Modern Records, το οποίο δεν της επέτρεπε να συνεργαστεί με τον Moroder. Έτσι ο Moroder, ζήτησε «βοήθεια» από την  Debbie Harry των Blondie και εκείνη δέχθηκε να βοηθήσει.

Ο Moroder παρουσίασε στην Harry ένα ορχηστρικό κομμάτι το οποίο λεγόταν “Man Machine” και της ζήτησε να γράψει τους στίχους και την μελωδία, κάτι που της πήρε μόνο λίγες ώρες για να το κάνει. Η Harry λέει πως το τραγούδι αναφέρεται στην οδήγηση και ότι όταν το έγραφε στο μυαλό της είχε την εικόνα του «ταξιδιού» προς την California.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους Blondie με παραγωγό τον Moroder και κυκλοφόρησε από τρεις διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες στην Αμερική και σε διάφορες εκτελέσεις. Με την κυκλοφορία του σε single έφτασε στο νούμερο ένα του Billboard Hot 100, όπου και  παρέμεινε για 6 εβδομάδες. Αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο single του συγκροτήματος και το δεύτερο που έφτασε στο νούμερο 1. Στο νούμερο 1 έφτασε και στα Βρετανικά και Καναδικά charts, ενώ βάσει του Billboard, ήταν το πιο επιτυχημένο single για τη χρονιά του 1980.

Ηλίας Πελέκης

April 13th, 2020

No Comments

Comments are closed.