Σαν Σήμερα

18 Μαΐου 1980

18 Μαΐου 1980

Σαν σήμερα στις, 18 Μαΐου του 1980, ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και ποιητής, μέλος του συγκροτήματος Joy Division, Ian Curtis (Ian Kevin Curtis) αυτοκτονεί δι’ απαγχονισμού στο σπίτι των γονιών του στο Macclesfield της Αγγλίας, σε ηλικία 23 ετών.

Ο Ian Curtis (15 Ιουλίου 1956 – 18 Μαΐου 1980) κρεμάστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του, ενώ λίγο πριν αφαίρεση τη ζωή του είχε παρακολουθήσει την ταινία του Werner Herzog με τίτλο “Stroszek” και είχε ακούσει το άλμπουμ του Iggy Pop “The Idiot”. Το πτώμα του ανακαλύφθηκε από την γυναίκα του το επόμενο πρωί.

Ο τραγουδιστής έπασχε από επιληψία και την εποχή εκείνη οι κρίσεις του ήταν ολοένα και πιο συχνές. Η πάθηση του αυτή, σε συνδυασμό με άλλα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, όπως το διαζύγιό του, λέγεται ότι στον οδήγησαν στο να αφαιρέσει τη ζωή του. Μάλιστα η αυτοκτονία του έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης αμερικάνικης περιοδείας της μπάντας και σε περίοδο αυξανόμενης επιτυχίας τους.

Ο Curtis στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια σχήματα, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 1976 όμως, πηγαίνοντας σε μια συναυλία των Sex Pistols, συναντά τους Τerry Mason, Bernard Sumner και Peter Hook, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν μια μπάντα, γνωρίζονται, τα βρίσκουν μεταξύ τους και κάπως έτσι σχηματίζονται οι Joy Division.

Ο Curtis ηγήθηκε του συγκροτήματος, καθώς ήταν η κύρια φωνή της μπάντας, ενώ έγραφε και τους στίχους, επηρεασμένος από τον David Bowie και τον William Burroughs. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ήταν, ο Βernard Sumner, που κατά βάση έπαιζε κιθάρα και synths κατά την τελευταία περίοδο, ο Peter Hook που έπαιζε μπάσο και έκανε φωνητικά και ο Terry Mason που έπαιζε τύμπανα και αντικαταστάθηκε από τον Stephen Morris, ένα χρόνο αργότερα. Mε το punk-rock στις αρχικές τους επιρροές, οι Joy Division κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στυλ που πρωτοπόρησε στο κίνημα του post-punk στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Όπως έγραψε κι ο κριτικός Jon Savage, το συγκρότημα «δεν ήταν punk, αλλά ήταν άμεσα εμπνευσμένο από την ενέργεια της punk».

Η δισκογραφία τους αποτελείται μόνο από δύο άλμπουμ: το Unknown Pleasures (1979) και το Closer (1980). Όμως, κυκλοφόρησαν και τρεις μικροί δίσκοι, το «An ideal for living» το 1978, το «Transmission» το 1979 και το «Love will tear us apart» το 1980 (πριν από το Closer). Δημοφιλή τραγούδια τους: “Transmission”, Shadowplay”, “New Dawn Fades”, “She’s Lost Control”, “Isolation”, “Love Will Tear Us Apart” κ.α. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που έχουν παραδεχτεί κατά καιρούς την επιρροή των Joy Division, όπως Interpol, Aditors, Moby, John Frusciante, Bono κ.α.

Ο Ian Curtis, ήταν πολύ ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως ότι καλύτερο έχει εμφανιστεί επί σκηνής. Ο παραγωγός των Joy Division, Martin Hannett έχει χαρακτηρίσει τη σκηνική του παρουσία με την φράση: «touched by the hand of god» («τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού»).

Το 2007 η ζωή του μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία “Control” σε σκηνοθεσία του Anton Corbijn.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.