Σαν Σήμερα

17 Ιουλίου του 1959

17 Ιουλίου του 1959

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου του 1959, φεύγει από κοντά μας η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της τζαζ, Billie Holiday. Η Billie Holiday, άφησε  την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από κίρρωση του ύπατος σε ηλικία 44 ετών, έπειτα από χρόνια εξάρτηση της από αλκοόλ και ναρκωτικά. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, έχοντας απολέσει τα κέρδη της από τη μουσική, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα να «φύγει» με $0.70 στους λογαριασμούς της.

Η Billie Holiday, γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και μεγάλωσε στην πόλη της Βαλτιμόρης. Σε επίσημα έγγραφα εμφανίζεται με διάφορα ονόματα όπως, Eleanora Fagan, σύμφωνα με το επώνυμο της μητέρας της, Eleanor Harris σε νοσοκομειακά έγγραφα, Elinore στο πιστοποιητικό γέννησής της, ενώ απέκτησε το παρωνύμιο Μπίλι στην παιδική της ηλικία, το οποίο και άρχισε να χρησιμοποιεί στα εφηβικά της χρόνια, πιθανώς λόγω της εκτίμησης που έτρεφε για την ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Billie Dove. Το Holiday, προέκυψε από το ελαφρώς παραλλαγμένο επώνυμο του πατέρα της, Halliday, με το οποίο ξεκίνησε και την επαγγελματική σταδιοδρομία της στο τραγούδι.

Η Billie, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, με τον πατέρα της να εγκαταλείπει την οικογένεια αρνούμενος να αναγνωρίσει την πατρότητα της, κάτι που έκανε τελικά  μετά την πρώτη επαγγελματική της επιτυχία. Ο ίδιος ήταν επίσης μουσικός, παίζοντας κιθάρα σε μεγάλες ορχήστρες (big bands), καθώς και στην ορχήστρα του Fletcher Henderson. Στην αυτοβιογραφία της, περιγράφει επίσης την κακομεταχείρισή της από συγγενείς με τους οποίους αναγκάστηκε να συμβιώσει όταν η μητέρα της εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ και το σύντομο χρονικό διάστημα που φυλακίστηκε για πορνεία.

Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, τραγουδώντας σε μικρούς χώρους του Brooklyn. Ο μουσικός παραγωγός και κυνηγός ταλέντων John Hammond ήταν ο πρώτος που διέκρινε τις δυνατότητές της και οργάνωσε τις πρώτες ηχογραφήσεις της, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Benny Goodman. Από το 1935 ηχογραφούσε συστηματικά, αποκτώντας σταδιακά ένα ευρύτερο ακροατήριο. Η Holiday υπήρξε μια από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες τραγουδίστριες που συμμετείχαν σε ορχήστρα λευκών, συνεργαζόμενη με τον Artie Shaw το 1938, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940 αποτελούσε μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες.

Την ίδια περίοδο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που σημαδεύουν την προσωπική της ζωή, σε αντιδιαστολή με την επιτυχημένη επαγγελματική της εξέλιξή. Αρχίζει να χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες, καταδικάζεται σε φυλάκιση το 1947, ενώ συχνά συνδέεται με συντρόφους που την κακομεταχειρίζονταν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εξάρτηση της από το αλκοόλ, είχαν ως αποτέλεσμα η υγεία της να επιδεινωθεί. Συνεχίζει να τραγουδά και να περιοδεύει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, μόνο που η φωνή της έχει αρχίσει να γίνεται εμφανώς πιο «τραχιά» από τις καταχρήσεις. Πεθαίνει από κίρρωση του ήπατος σε ηλικία 44 ετών και σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Έμεινε στην ιστορία για τις φωνητικές της ικανότητές και για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών, ενώ η ίδια έγραψε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child. Χαρακτηρίζεται συχνά, ως η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Το 1987, βραβεύεται με το Grammy Lifetime Achievement Award, το 2000 κερδίζει μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ βραβεύεται αρκετές φορές ως η καλύτερη γυναικεία φωνή.

Ηλίας Πελέκης

July 17th, 2017

No Comments

Comments are closed.