Σαν Σήμερα

17 Απριλίου 1960

17 Απριλίου 1960

Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 1960, ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός Eddie Cochran χάνει την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το 1960, ο Eddie Cochran, o Gene Vincent και Billy Fury, πραγματοποιούν μία καταπληκτική περιοδεία στην Ευρώπη, με τελευταίο σταθμό το Λονδίνο. Μία μέρα μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο Ιπποδρόμιο του Μπρίστολ, στις 16 Απρίλη, το αυτοκίνητο (ταξί) που μετέφερε τον Eddie και τον Gene στο αεροδρόμιο, έπεσε πάνω σε μία κολόνα με αποτέλεσμα ο Eddie Cochran να χάσει τη ζωή του και ο Gene Vincent μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Eddie, Shari Sheeley  να τραυματιστούν.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πρόσφατη επιτυχία του Cochran στην Αγγλία την περίοδο εκείνη, ήταν το ‘Three Steps to Heaven’ («Τρία βήματα απ’ τον Ουρανό»).

Ο George Martin, οδηγός του ταξί, καταδικάστηκε για επικίνδυνη οδήγηση, φυλακίστηκε  για έξι μήνες, του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για 15 χρόνια και πλήρωσε πρόστιμο £50.

Όταν ο Cochran πέθανε, σε ηλικία 21 ετών, είχε μόλις αρχίσει να υλοποιεί φιλοδοξίες που βρισκόντουσαν πολύ πιο πάνω από εκείνες των συγχρόνων του καλλιτεχνών, τουλάχιστον σε δραστηριότητα ηχογραφήσεων.

Γνωστός για τις μεγάλες του επιτυχίες ”Summertime blues” και ”C’mon everybody”, ο Eddie Cochran δεν ήταν μόνο καλός τραγουδιστής, προικισμένος κιθαρίστας και συνθέτης, αλλά και ενορχηστρωτής και κυνηγός ταλέντων. Ακόμα, κρίνοντας από τους δίσκους του και το μουσικό και κοινωνικό αντίκτυπο που είχαν στους teenagers της εποχής του, θεωρείται ταλέντο εφάμιλλο με αυτό του Chuck Berry.

Μάλιστα, πολλοί τον έχουνε αποκαλέσει James Dean της μουσικής, λόγω του ντυσίματος του με δερμάτινα ρούχα και της έντονης σεξουαλικότητας που χαρακτήριζε κάθε του κίνηση και κάθε ερμηνεία του πάνω στη σκηνή.

Ηλίας Πελέκης

April 13th, 2020

No Comments

Comments are closed.