Σαν Σήμερα

16 Απριλίου 1964

16 Απριλίου 1964

Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου του 1964, οι The Rolling Stones κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “Decca”, το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους.

Το άλμπουμ, ηχογραφήθηκε στα Regent Studios του Λονδίνου, από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου του 1964, με παραγωγούς τους Andrew Loog Oldham και Eric Easton.

Η πλειοψηφία των κομματιών που συμπεριλαμβάνονται στο άλμπουμ φανερώνουν την αγάπη των Rolling Stones για τα blues, αφού με εξαίρεση το τραγούδι “Tell Me (You’re Coming Back)”, το οποίο είναι σύνθεση των Mick Jagger και Keith Richards, τα κομμάτια του δίσκου είναι διασκευές σε καλλιτέχνες της blues και της rock ‘n’ roll μουσικής, με τα “Route 66” (Bobby Troup) και “Carol” (Chuck Berry) να ξεχωρίζουν.

Το “The Rolling Stones” σκαρφάλωσε στην κορυφή των βρετανικών charts, όπου και παρέμεινε για δώδεκα εβδομάδες πριν το διαδεχθεί το “A Hard Day’s Night” των Beatles. Επίσης, ανέβηκε στην ενδέκατη θέση του Billboard, παραμένοντας στον αμερικάνικο κατάλογο επιτυχιών για 35 εβδομάδες και έγινε ο πρώτος χρυσός δίσκος του συγκροτήματος.

Το single “Not Fade Away”, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Μεγάλη Βρετανία,  φθάνοντας μέχρι την τρίτη θέση των charts, την υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι τους μέχρι τότε, ενώ το “Tell Me” υπήρξε το πρώτο Top-30 των Rolling Stones στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η αμερικάνικη έκδοση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαΐου του 1964 με σκοπό να συμπέσει με την άφιξη του συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη την 1 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησαν την πρώτη τους περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαφορά ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την αμερικάνικη έκδοση είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλήφθηκε το κομμάτι “Not Fade Away”, το οποίο είχε αποτελέσει την πρώτη Top-50 επιτυχία του συγκροτήματος στο Billboard.

* Σημαντική μέρα για τους The Rolling Stones η σημερινή, καθώς σαν σήμερα το 1971, κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο τραγούδι τους από την δική τους δισκογραφική εταιρεία, Rolling Stones Recosingle και δεν είναι άλλο από το single με τίτλο “Brown Sugar”.

Ηλίας Πελέκης

April 13th, 2020

No Comments

Comments are closed.