Σαν Σήμερα

15 Απριλίου 2001

15 Απριλίου 2001

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 2001, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός μουσικός, συνθέτης, ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής των Ramones, Joey Ramone (Jeffrey Ross Hyman). O Joey, άφησε την τελευταία του πνοή στο New York-Presbyterian Hospital, σε ηλικία 50 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε (19 Μαίου του 1951) και μεγάλωσε στο Queens της Νέας Υόρκης και πήγε σχολείο στο Forest Hills High School, όπου και θα συναντήσει τους μελλοντικούς φίλους και «συνεργάτες» John Cummings και Douglas Colvin.

Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερα, καθώς αντιμετώπιζε τους συνεχείς καβγάδες των γονιών του, οι οποίοι μάλωναν συνέχεια. Τελικά πήραν διαζύγιο και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει, αναφερόμενος στην περίοδο της παιδικής του ηλικίας, «Το ροκ εν ρολ ήταν η σωτηρία μου».

Το ραδιόφωνο και η Rock ‘n’ Roll μουσική ήταν μόνιμος σύντροφός του. Άρχισε να παίζει με κύμβαλα τα οποία του αγόρασε η μητέρα του από το σουπερμάρκετ, συγκεντρώνοντας αρκετά κουπόνια. Συνήθιζε να τα χτυπάει συνοδεύοντας τραγούδια των Beatles και των Gary Lewis and the Playboys.

Λίγα χρόνια αργότερα, εμφανίζεται στη σκηνή με το συγκρότημα Sniper. Αντί να παίζει κύμβαλα όμως, τραγουδούσε, εντυπωσιάζοντας τους θεατές, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι ο ντροπαλός αυτός νεαρός μπορούσε να τραβήξει την προσοχή τόσου κόσμου με τη φωνή και τη σκηνική του παρουσία.

Στις 30 Μαρτίου του 1974 έπαιξε για πρώτη φορά με το καινούριο του συγκρότημα, το οποίο σχημάτισε με τρεις άλλους νεαρούς της γειτονιάς. Όλοι συμφωνούσαν ότι η δημοφιλής μουσική των τελευταίων χρόνων δεν τους ταίριαζε κι ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. Τα κατάφεραν. Το όνομά τους προερχόταν από το ψεύτικο όνομα του Paul McCartney, όταν ξεκίνησε την καριέρα του και δεν ήταν άλλο από το Ramones.

Χρησιμοποίησαν το όνομα για να φτιάξουν και ανάλογα ψευδώνυμα για τον καθένα τους και δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ότι όλοι στο συγκρότημα είχαν το ίδιο επίθετο κι ήταν αδέρφια. Η αλήθεια είναι, ότι η συμπεριφορά τους θύμιζε τη συμπεριφορά που έχουν και τα αδέλφια μιας οικογένειας που μαλώνουν συνέχεια, αλλά στο τέλος μένουν πάντα μαζί και ενωμένοι. Στις πρώτες τους εμφανίσεις ο κόσμος τους παρακολουθούσε με το στόμα ανοιχτό κι όχι επειδή εντυπωσιάστηκαν από το μουσικό ταλέντο του συγκροτήματος, αλλά γιατί δεν είχαν ακούσει κάτι τόσο γρήγορο, έντονο και χαοτικό. Κάθε κομμάτι διαρκούσε λιγότερο από ένα λεπτό και η μελωδία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Παρόλα αυτά, ο ήχος άρεσε στη νεολαία που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον ήχο που κάποιοι ειδικοί χαρακτήρισαν, ανήκουστο και στα όρια του ενοχλητικού. Το συγκρότημα είχε πράγματι δημιουργήσει ένα νέο ήχο και δίκαια ο Joey κέρδισε τον τίτλο του «Πατέρα της Πανκ».

Ο Joey κυκλοφόρησε με τους Ramones 14 studio albums, 7 live albums, 16 συλλογές, 71 singles, 32 music videos και 10 ταινίες. Επίσης, κυκλοφόρησε 3 solo studio albums, 3 Ep και 3 singles.

Οι Ramones και κατ’ επέκταση και ο Joey, επηρέασαν γενιές μουσικών και ακροατών έμειναν στην ιστορία.

Το 2001, ο Joey παρέα με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος κατέκτησε μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2003 το «block of East 2nd Street» της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε επίσημα σε «Joey Ramone»

R.I.P. Joey !

 

 

Πηγές :

https://en.wikipedia.org/wiki/Joey_Ramone

www.mixanitouxronou.gr/

The Official Website of Ramones

Ηλίας Πελέκης

April 13th, 2020

No Comments

Comments are closed.