Σαν Σήμερα

14 Ιουλίου 1982

14 Ιουλίου 1982

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου του 1982, πραγματοποιείται η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας “Pink Floyd The Wall” σε σκηνοθεσία του Alan Parker και με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof, στο Empire στη Leicester Square του Λονδίνου.

Στην πρεμιέρα παρευρίσκονται τα μέλη του συγκροτήματος Roger Waters, David Gilmour και Nick Mason, όχι όμως ο Richard Wright, τον οποίο είχε απολύσει πρόσφατα ο Waters. Επίσης, εμφανίστηκαν και διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Bob Geldof, Gerald Scarfe, Pete Townshend, Sting, Roger Taylor, James Hunt, Andy Summers κ.α.

Το The Wall είναι το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ του αγγλικού progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd και κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ, στις 30 Νοεμβρίου 1979. Άρχισε να ερμηνεύεται ζωντανά με περίτεχνα θεατρικά εφέ, και μετατράπηκε σε μια ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο “Pink Floyd The Wall”.

Η ιδέα του άλμπουμ, που έχει ως κύρια θέματα την εγκατάλειψη και τη προσωπική απομόνωση, συνελήφθη κατά την διάρκεια της περιοδείας In the Flesh Tour το 1977, όταν ο μπασίστας και στιχουργός Roger Waters, απογοητευμένος από το κοινό τους, φαντάστηκε την δημιουργία ενός τείχους μεταξύ του συγκροτήματος και του κοινού. Το άλμπουμ επικεντρώνεται σε έναν χαρακτήρα, τον Pink, ο οποίος είναι βασισμένος στον Roger Waters. Οι προσωπικές εμπειρίες του Pink ξεκινούν με την απώλεια του πατέρα του κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και συνεχίζουν με την γελοιοποίηση και κακοποίηση του από τους δασκάλους του, την υπερπροστατευτική μητέρα του και τέλος την διάλυση του γάμου του.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην ενδεχόμενη αυτοεπιβληθείσα απομόνωση του από την κοινωνία και παριστάνονται με ένα εικονικό τείχος, με κάθε ένα από τα τραύματα αυτά, να μετατρέπονται μεταφορικά σε “τούβλα στο τείχος” (bricks in the wall). Ο πρωταγωνιστής γίνεται τελικά αστέρι της rock, του οποίου οι σχέσεις αμαυρώνονται από την απιστία, τη χρήση ναρκωτικών, και τις εκρήξεις βίας. Ενώ, δεδομένου ότι ο γάμος του καταρρέει, τελειώνει το χτίσιμο του τείχους του, ολοκληρώνοντας έτσι την απομόνωση του από την ανθρώπινη επαφή. Η κρίση του Pink κλιμακώνεται, όταν σε μια παραισθησιογόνα εμφάνιση του επί σκηνής, πιστεύει πως είναι ένας φασίστας δικτάτορας και στέλνει τους άνδρες του σε διάφορους θαυμαστές του, που πιστεύει ότι είναι ανάξιοι. Μέχρι που κάποια στιγμή, βασανισμένος από την ενοχή, δικάζει τον εαυτό του και το διατάζει να γκρεμίσει το τείχος, αφήνοντας τον Pink να απελευθερωθεί.

Το νόημα αυτής της Rock όπερας των Floyd, είναι ταυτόχρονα απλό μα και τόσο απορριπτέο από τον ανθρώπινο εγωισμό. Πράξεις που μας διαπερνούν από τα παιδικά μας χρόνια, η αυστηρή μητρότητα, το σεξ, το μίσος, οι  ιδεολογίες που φωλιάζουν μέσα στο μυαλό μας, το ίδιο μας το είναι, χτίζουν ένα τείχος. Ένα ιδεατό τείχος που μας απομακρύνει από τον ίδιο μας τον εαυτό και την ελευθερία που μας έδωσε ο δημιουργός. Ένα συνονθύλευμα προκαταλήψεων, φόβων, λανθασμένων αντιδράσεων και εντέλει μιας ψυχασθένειας, που πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να γκρεμίσουμε, διακρίνοντας, απόλυτα καθαρά, τον κόσμο γύρω μας. Ένα τείχος που μόνο εμείς μπορούμε να γκρεμίσουμε, περνώντας μέσα από την απόλυτη παραδοχή αυτού που μας συμβαίνει.

Πηγές :

http://www.pinkfloyd.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_Floyd

http://cine.gr/film.asp?id=704941&page=4

Ηλίας Πελέκης

July 8th, 2019

No Comments

Comments are closed.