Σαν Σήμερα

14 Μαΐου 1976

14 Μαΐου 1976

Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 1976, ο τραγουδιστής των The Yardbirds Keith Relf, βρίσκει τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία στο υπόγειο του σπιτιού του σε ηλικία 33 ετών.

Το δυστύχημα συνέβη στο υπόγειο του σπιτιού του Relf στο Δυτικό Λονδίνο, όταν ο τραγουδιστής των Yardbirds προσπάθησε να κουρδίσει την ηλεκτρική κιθάρα του η οποία δεν ήταν σωστά γειωμένη και έπαθε ηλεκτροπληξία. Ο Relf, βρέθηκε με την κιθάρα στα χέρια του από τον 8χρονο υιό του. Ο ίδιος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα και εμφύσημα κι ίσως αυτός ήταν ο λόγος που δεν άντεξε το ηλεκτρικό σοκ. (κάποιοι είπαν ότι ο Relf έπαιζε την κιθάρα στην μπανιέρα, αλλά αυτό δεν ισχύει.)

Ο Relf, άρχισε να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα σε διάφορες μπάντες από το 1956, αλλά έγινε γνωστός από την συμμετοχή του στους Yardbirds, όπου συνεργάστηκε με τους Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page Paul Samwell-Smith, Chris Dreja και Jim McCarty. Συνέγραψε πολλά από τα κομμάτια των Yardbirds, όπως τα “Shapes of Things”, “I Ain’t Done Wrong”, “Over Under Sideways Down” και “Happenings Ten Years Time Ago” και φυσικά τραγούδησε το πρώτο Top 10 Hit του συγκροτήματος με τίτλο For Your Love. Επίσης, ήταν αυτός που τραγούδησε πρώτος μια early version (της μετέπειτα επιτυχίας των Led Zeppelin) “Dazed and Confused” σε συναυλίες των Yardbirds.

https://www.youtube.com3ffBRhtWjEQ/watch?v=

Μετά την διάλυση των Yardbirds το 1968, έφτιαξε ένα ακουστικό ντουέτο με τον Jim McCarty τους Together και το 1974, δημιούργησε ένα από τα πρώτα “supergroup”, το progressive/rock group Armageddon. Επίσης το ντεμπούτο solo single του, “Mr. Zero”, έφτασε στο No. 50 στα UK Singles Charts τον Μάιο του 1966.

Το 1992, το όνομα του Keith Relf «γράφτηκε» στο Rock and Roll Hall of Fame, δίπλα σε αυτά των υπολοίπων Yardbirds.

Ηλίας Πελέκης

May 11th, 2020

No Comments

Comments are closed.