Σαν Σήμερα

14 Φεβρουαρίου 1967

14 Φεβρουαρίου 1967

Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου το 1967, στα Atlantic Studios της Νέας Υόρκης, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Aretha Franklin ηχογραφεί το τραγούδι “Respect“.
Το τραγούδι γράφτηκε και πρωτοκυκλοφόρησε από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Otis Redding τον Αύγουστο 1965.
Ενώ ο Redding έγραψε το τραγούδι σαν την έκκληση ενός άντρα για σεβασμό και αναγνώριση από μια γυναίκα, όταν το ερμήνευσε η Franklin αντιστράφηκε η σημασία του και μετατράπηκε στο σεβασμό και την αναγνώριση που άξιζε μια γυναίκα στην Αμερική του ’60 (*). Η ερμηνεία της Aretha Franklin αντιπροσώπευε απόλυτα την σημασία του τραγουδιού το οποίο και έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην rhythm and blues μουσική σκηνή.
Το Φεβρουάριο του 1968 στην δέκατη τελετή απονομής των Grammy Awards το τραγούδι “Respect” χάρισε στην Aretha Franklin τα βραβεία “Best Rhythm & Blues Recording” και “Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female“. Επίσης κατέχει την πέμπτη θέση στη λίστα The 500 Greatest Songs of All Time του περιοδικού Rolling Stone, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Songs of the Century, της Recording Industry of America and the National Endowment for the Arts, ενώ το 1987 κέρδισε μία θέση στα Grammy Hall of Fame.

(*) κάτι που συνεχίζεται και στο Think του 1968 και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά με την ερμηνεία του τραγουδιού στην ταινία The Blues Brothers1980.

Ηλίας Πελέκης

February 14th, 2017

No Comments

Comments are closed.