Σαν Σήμερα

13 Μαρτίου 1976

13 Μαρτίου 1976

Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1976, οι The Jackson 5 φεύγουν από την Motown για ένα νέο συμβόλαιο με την Epic Records και συγχρόνως αλλάζουν τα όνομα τους σε The Jacksons.

Οι The Jackson 5 ήταν ένα οικογενειακό R&B, soul συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1964 από τα αδέρφια Jackson: Jackie, Tito, Jermaine, Marlon και Michael. Το οικογενειακό αυτό συγκρότημα ίδρυσε ο πατέρας  τους(*), ο Joseph Jackson, πρώην παλαιστής, ο οποίος την δεκαετία του 1950 έπαιζε κιθάρα στο συγκρότημα Falcons.

Κατά την εξάχρονη παραμονή τους στην δισκογραφική εταιρεία Motown, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ηχογραφώντας εννέα άλμπουμ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η λεγόμενη “Jacksonmania” είχε επεκταθεί σε ολόκληρη την Αμερική και τα τραγούδια “I Want You Back“, “ABC“, “The Love You Save” και “I’ll Be There” σκαρφάλωσαν στο Νο.1 του Billboard.

Το 1975 διαπραγματεύτηκαν συμβόλαιο με την Epic (CBS Records/Sony), όπου το ποσοστό τους από το 2,8% που ήταν με την Motown θα άλλαζε σε 20%. Όμως τότε δε μπόρεσαν να λύσουν το συμβόλαιο τους με την Motown. Η καριέρα τους ως “The Jacksons” άρχισε το 1976 και παρά τις αρχικές αποτυχίες, το συγκρότημα ζήτησε από την εταιρεία να γράφουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, όπως και έγινε, εξασφαλίζοντας τους μεγαλύτερη επιτυχία.

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1970 άρχισε η πτώση στην καριέρα του συγκροτήματος και λόγω των λίγων χρημάτων που έπαιρναν άρχισαν οι διαφορές με την εταιρεία. Έτσι, το συγκρότημα αποφάσισε να φύγει από την εταιρεία. Όμως οι διαφορές άρχισαν και στο ίδιο το συγκρότημα αφού ο Jermaine παντρεύτηκε την κόρη του αφεντικού, την Χάζελ. Έτσι ο Jermaine, όπως και ο Michael, άρχισε σόλο καριέρα συνεχίζοντας με τη Motown. Το νέο συγκρότημα έπρεπε να αλλάξει όνομα, αφού η Motown κατοχύρωσε τα ονόματα ” The Jackson 5″ και ” The Jackson Five” για αυτό τελικά μετονομάστηκε σε “The Jacksons” και προσχώρησε στην εταιρεία Epic (CBS Records/Sony).

Το συγκρότημα κατέρρευσε όταν ο Michael Jackson αποχώρησε μετά την περιοδεία του τελευταίου τους άλμπουμ Victory (1984).

(*)Οι σχέσεις του πατέρα με τα παιδιά του ήταν σχέσεις εξουσίας ή καλύτερα τυραννίας (όπως είπε το πιο διάσημο μέλος του συγκροτήματος, ο Michael Jackson). Ο πατέρας τους (και μάνατζερ τους) συχνά χρησιμοποιούσε σωματική βία σε περίπτωση που τα παιδιά του δεν έπαιζαν όπως αυτός το ήθελε. Αλλά εκτός από σωματική βία, τους έδινε συμβουλές, με βάση τις δικές του μουσικές εμπειρίες.

Rockha Radio

March 1st, 2021

No Comments

Comments are closed.