Σαν Σήμερα

13 Φεβρουαρίου 1950

13 Φεβρουαρίου 1950

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου το 1950 γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός και ακτιβιστής Peter Gabriel (Peter Brian Gabriel).
Γεννήθηκε στο Chobham του Surrey της Αγγλίας, πατέρας του ήταν ο Ralph Parton Gabriel ηλεκτρολόγος μηχανικός και μητέρα του η Edith Irene (Allen), η οποία καταγόταν από μουσική οικογένεια και είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για τις πρώτες μουσικές γνώσεις του «μικρού» Peter, καθώς τον δίδαξε να παίζει πιάνο σε μικρή ηλικία.

Οι μουσικές ανησυχίες του Gabriel όμως δεν σταματούν εκεί κι έτσι πέρα από το πιάνο, μαθαίνει να παίζει κλαρινέτο και το 1967 με τους συμμαθητές του Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford και Chris Stewart δημιουργούν τους Genesis. Το όνομα της μπάντας το πρότεινε ο Jonathan King ο οποίος λίγο αργότερα ήταν και ο παραγωγός του πρώτου τους album From Genesis to Revelation.

Οι Genesis τραβούν την προσοχή σε Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβλητική σκηνική παρουσία του Gabriel, η οποία περιλάμβανε πολλές αλλαγές από παράξενα κοστούμια και κωμικές, ονειρικές ιστορίες στην εισαγωγή κάθε τραγουδιού (αρχικά ο Gabriel το έκανε αυτό για να καλύψει τα κενά ανάμεσα στα τραγούδια την ώρα που η υπόλοιπη μπάντα κούρδιζε ή ρύθμιζε τον εξοπλισμό). Αξιοσημείωτος φυσικά ήταν και ο φωτισμός στις συναυλίες των Genesis, καθώς γινόταν εκτεταμένη χρήση φωτιστικών black light, ενώ τα «κανονικά» φώτα ήταν ελάχιστα ή σχεδόν σβηστά. Με τον φωτισμό αυτό, τα λευκά σεντόνια στο πίσω μέρος της σκηνής και τα κουστούμια του Gabriel να φωσφορίζουν μες στο σκοτάδι, ενώ φαίνονταν μόνο οι σιλουέτες των υπολοίπων μελών της μπάντας, σχηματιζόταν ένα πολύ πρωτοποριακό και πολύ περίεργο σκηνικό…

Το 1975 ο Peter Gabriel αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Genesis για να ακολουθήσει σόλο καριέρα και αντικαταστάθηκε από τον Phil Collins. Τα τέσσερα πρώτα σόλο άλμπουμ του δεν έχουν τίτλο και απλά φέρουν το όνομα του, αλλάζοντας το λατινικό I, II, III, IV. Σαν σόλο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει συνολικά επτά στούντιο άλμπουμ και τέσσερα soundtracks.
Έγραψε την μουσική για την ταινία του Martin Scorsese, “The Last Temptation of Christ” (1988) (από το βιβλίο “Ο Τελευταίος Πειρασμός” του Νίκου Καζατζάκη, 1953) και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy το “Best New Age Performance“. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει έξι βραβεία Grammy και το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Polar Music Prize.

Ο Peter Gabriel έχει προσφέρει επίσης σπουδαίο έργο στην παγκόσμια μουσική και είναι κινητήριος δύναμη του WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Με την δημιουργία των Real World Studios έχει ηχογραφήσει και στηρίξει καλλιτέχνες όπως Youssou N’dour, Yungchen Lhamo, Nusrat Fateh Ali Khan κ.α. Στην σόλο καριέρα του τα πιο δημοφιλή τραγούδια του είναι τα “Shock the Monkey“, “Games Without Frontiers“, “Sledgehammer” κ.α.

Ηλίας Πελέκης

February 14th, 2017

No Comments

Comments are closed.