Σαν Σήμερα

12 Οκτωβρίου 1966

12 Οκτωβρίου 1966

Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου του 1966, οι The Jimi Hendrix Experience πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο Novelty στο Évreux της Γαλλίας, προσκεκλημένοι του Γάλλου τραγουδιστή Johnny Hallyday.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1966, ο Jimi Hendrix φτάνει στην Αγγλία και μαζί με τον νέο του μάνατζερ Chas Chandler (μπασίστα των Animals), δημιουργούν μια νέα μπάντα με τον Noel Redding στο μπάσο και τον Mitch Mitchell στα τύμπανα. Ο  Mitchell έπαιζε τότε με τους Georgie Fame and the Blue Flames, ενώ ο Redding (που μέχρι τότε έπαιζε κιθάρα) επιλέχτηκε από τον Hendrix λόγω του στυλ του και του κουρέματος του … Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από τον business manager Michael Jeffery και ήταν το “The Jimi Hendrix Experience” !

Οι “The Jimi Hendrix Experience”, προσκεκλημένοι του Γάλλου τραγουδιστή Johnny Hallyday, πραγματοποιούν την πρώτη επίσημη εμφάνιση τους στο Novelty στο Évreux της Γαλλίας, στις 13 Οκτωβρίου του 1966. Έξι μέρες αργότερα θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Αγγλία, σε μία (prive εμφάνιση) στο Scotch of St James.

Στις 12 Μαΐου του 1967, κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Are You Experienced?” και σκαρφαλώνει στο Νο.2 στη Μεγάλη Βρετανία και στο Νο.5 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άλμπουμ περιέχει τις Top10 επιτυχίες “Purple Haze” και “The Wind Cries Mary” και έχει βραβευθεί ως τετραπλά πλατινένιο.

Στις 1 Δεκεμβρίου του 1967, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο “Axis: Bold as Love”, που μπαίνει στο Top5 σε Βρετανία και Αμερική. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μέσα στο 1967 με σκοπό να εκπληρώσουν τον όρο στο συμβόλαιο τους, που τους υποχρέωνε να ηχογραφήσουν δύο δίσκους μέσα στο συγκεκριμένο έτος. Ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος ηχογραφείται στα “Record Plant Studios”, με τον Hendrix να ηχογραφεί και το μπάσο σε έξι από τα δεκαέξι κομμάτια του άλμπουμ, αφού ο Redding, έχοντας δημιουργήσει το προσωπικό του σχήμα με την ονομασία Fat Matress, δυσκολευόταν να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Σε αυτή την περίοδο, ο Jimi ξεκινά να πειραματίζεται και με άλλους μουσικούς. Στις 25 Οκτωβρίου του 1968, κυκλοφορεί το “Electric Ladyland” που ανεβαίνει στην κορυφή του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δίσκος περιείχε τις επιτυχίες “Burning of the Midnight Lamp”, “All Along the Watchtower” και “Crosstown Traffic”, όπως και το “Voodoo Child (Slight Return)”, το οποίο κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, δύο χρόνια αργότερα ανεβαίνοντας στο Νο.1 στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις αρχές του 1969, οι Experience περιοδεύουν στην κεντρική Ευρώπη, παίζοντας τις δύο τελευταίες τους ευρωπαϊκές συναυλίες στο “Royal Albert Hall” του Λονδίνου, στις 18 και 24 Φεβρουαρίου 1969. Το συγκρότημα μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ Redding και Hendrix οδηγούν  τον πρώτο σε αποχώρηση, με τελευταία του εμφάνιση στο “Pop Festival” του Denver.

Ο Hendrix καλεί τον παλιό του φίλο, Billy Cox, μαζί με τον οποίο θα εμφανιστεί και στο Woodstock Festival τον Αύγουστο του 1969, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η σύνθεση της μπάντας θα αλλάξει, με τον Cox στο μπάσο και τον Buddy Miles στα τύμπανα και θα ηχογραφηθεί το Band of Gypsys.

 

Members

Jimi Hendrix – lead vocals, guitars

Mitch Mitchell – drums

Noel Redding – bass guitar, backing vocals (1966-1969)

Billy Cox – bass, backing vocals (1970)

 

Discography

Are You Experienced (1967)

Axis: Bold as Love (1967)

Electric Ladyland (1968)

Rockha Radio

October 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.