Σαν Σήμερα

12 Ιουνίου 2005

12 Ιουνίου 2005

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουνίου του 2005, οι Pink Floyd ανακοινώνουν την επανένωση τους με τον πρώην μπασίστα τους Roger Waters, για τη συναυλία του Live 8 στις 2 Ιουλίου στο Λονδίνο. Ο Roger Waters είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1985 και αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η μπάντα θα έπαιζε ξανά μαζί ως κουαρτέτο μετά από την περιοδεία του The Wall το 1981.

Η σχέση του Roger Waters με τον David Gilmour δεν ήταν και η καλύτερη όλα αυτά  τα χρόνια πριν από την επανένωση των Pink Floyd για το Live 8, σε σημείο που ο Waters, ζήτησε τον τηλεφωνικό αριθμό του πρώην συμμαθητή του από τον Bob Geldof, διοργανωτή της συναυλίας. Ο Geldof είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να μεσολαβήσει ώστε να τα βρουν οι δύο άντρες αλλά οι προσπάθειες του είχαν πέσει σε τοίχο, καθώς ο Gilmour, αναφερόμενος σε μια πιθανή επανένωση της μπάντας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να σου ζητούν να κοιμάσαι με την πρώην σύζυγό σου».

Το Live 8, είχε ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη φτώχεια, το χρέος και την κρίση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες και όπως δήλωσε πάλι ο David Gilmour στο Associated Press, «Η στιγμή αυτή ήταν μεγαλύτερη από όλα αυτά τα κακά συναισθήματα”. Και κάπως έτσι, στις 2 Ιουλίου του 2005, οι Gilmour, Waters, Nick Mason και Richard Wright, θα εμφανιστούν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά από την συναυλία τους στο Earl’s Court του Λονδίνο το 1981.

Ο Waters, καθώς πλησίαζε η μέρα της συναυλίας δήλωσε από την μεριά του πως, «Είναι υπέροχο που μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε τον Bob, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θέματα του χρέους και της φτώχειας του τρίτου κόσμου» και «το γεγονός ότι δίνεται η ευκαιρία στη μπάντα να επανασυνδεθεί, ακόμα κι αν αυτό είναι μόνο για μερικούς αριθμούς, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».

Μπορεί να μην ήταν εύκολο μετά από τόσα χρόνια και δεδομένης της διαμάχης και της σχέσης μεταξύ Gilmour και  Waters, αλλά από όλες τις πλευρές υπήρξε καλή συμπεριφορά και καλή συνεργασία στις πρόβες τις τρεις μέρες πριν την συναυλία. Τα κομμάτια του playlist μοιράστηκαν χωρίς πρόβλημα μεταξύ τους και όπως ήταν αναμενόμενο το show στο Hyde Park του Λονδίνου, ήταν μια βραδιά αστέρων με συμμετοχές των Paul McCartney, Who, Elton John, Madonna, R.E.M., U2, Coldplay και Robbie Williams. Το Live 8, συνέπεσε με την 20ή επέτειο του Live Aid και μέχρι τις 6 Ιουλίου ακολούθησαν και άλλα έξι σημαντικά events στα οποία εμφανίστηκαν οι Bon Jovi, Stevie Wonder, Dave Matthews, Jay-Z και άλλοι στη Φιλαδέλφεια. Ο Brian Wilson και οι Crosby, Stills και Nash στο Βερολίνο, οι Duran Duran και Tim McGraw στη Ρώμη, ενώ η Annie Lennox εμφανίστηκε στο Εδιμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη κορυφής των G8.

Αν και ένα reunion των Pink Floyd μετά από 24 χρόνια είναι πολύ σημαντικό, ο χρόνος που εμφανίστηκαν στη σκηνή ήταν πολύ περιορισμένος, όπως και για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτή την μεγάλη παραγωγή. Ο David Gilmour, αρνήθηκε να παίξει το μεγάλο ραδιοφωνικό hit “Another Brick in the Wall” και έτσι οι Pink Floyd, μέσα σε ένα εικοσάλεπτο set ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια, τα “Breathe” και “Money” από The Dark Side of the Moon του 1973, το“Comfortably Numb” από το The Wall του 1979 και το “Wish You Were Here” από το ομώνυμο άλμπουμ του 1975, όπου ο Waters το αφιέρωσε και στον Syd Barrett, τον αρχικό ηγέτη της μπάντας.

Rockha Radio

June 9th, 2021

No Comments

Comments are closed.