Σαν Σήμερα

12 Μαΐου 1967

12 Μαΐου 1967

Σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 1967, κυκλοφορεί στην Μεγάλη Βρετανία μέσω της “Track Records”, το πρώτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Jimi Hendrix Experience, με τον τίτλο Are You Experienced.

(*) Από τα μέσα του 1966, ο Hendrix έπαιζε ως «δεύτερος» κιθαρίστας σε διάφορα R&B συγκροτήματα για να κερδίσει τα προς το ζην. Μέχρι που τον ανακαλύπτει ο Chas Chandler (μπασίστας των Animals), ο οποίος ήθελε να αποχωρήσει από τους Animals και να ασχοληθεί με το managing και την προώθηση νέων καλλιτεχνών. Και κάπως έτσι, ο Hendrix υπογράφει συμβόλαιο με τον Chandler και τον πρώην manager των Animals, Michael Jeffery και μετακομίζει στο Λονδίνο, ώστε να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες που θα τον πλαισιώσουν, τους οποίος βρίσκουν στα πρόσωπα του Mitch Mitchell (drummer) και του μέχρι τότε κιθαρίστα Noel Redding (bassist). Η νέα μπάντα ονομάζεται The Jimi Hendrix Experience και ξεκινούν πρόβες ενώ υπογράφουν με την “Track Records” των (managers των Who) Kit Lambert και Chris Stamp.

Το Are You Experienced, ηχογραφήθηκε σε τρία διαφορετικά στούντιο του Λονδίνου, τα De Lane Lea Studios, CBS Studios και Olympic Studios και ολοκληρώθηκε σε 16 recording sessions, μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών από τον Οκτώβριο του 1966 μέχρι τον Απρίλη του 1967.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις του άλμπουμ πραγματοποιήθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1966, λιγότερο από ένα μήνα μετά την δημιουργία του συγκροτήματος και αποτέλεσμα αυτής της πρώτης προσπάθειας, ήταν το βασικό κομμάτι του “Hey Joe”, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από δύο προσπάθειες.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1966, το συγκρότημα ηχογράφησε το “Can You See Me”, όπως και τις αρχικές εκτελέσεις του “Stone Free”, του “51st Anniversary” και του “Fire”. Μέσα στο Νοέμβριο, ηχογραφήθηκε επίσης το “Love or Confusion”, ενώ στις 24 του μήνα, δημιούργησαν τρεις ακόμη εκτελέσεις του “Hey Joe”.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1966, οι Experience κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το πρώτο τους single, “Hey Joe”, με το “Stone Free” στην δεύτερη του πλευρά, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στην Μεγάλη Βρετανία, όπου σκαρφάλωσε στο No.6. Έξι μήνες αργότερα, το ίδιο τραγούδι κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το “51st Anniversary” στην δεύτερη του πλευρά. Την επόμενη, το συγκρότημα ηχογράφησε τα “Foxy Lady”, “Red House” και “Third Stone From the Sun” που ήταν και τα τελευταία κομμάτια για το 1966.

Οι ηχογραφήσεις συνεχίστηκαν στα “De Lane Lea”, στις 11 Ιανουαρίου 1967, με τις τελικές εκτελέσεις των “Purple Haze”, “The Wind Cries Mary” και “51st Anniversary”, όπως και μία εναλλακτική εκδοχή του “Third Stone From the Sun”. Η τελική εκτέλεση του “Fire” ηχογραφήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και του “I Don’t Live Today” είκοσι ημέρες αργότερα.

Το “Purple Haze”, ήταν το δεύτερο single του συγκροτήματος, το οποίο  κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου του 1967, φτάνοντας στην τρίτη θέση των Βρετανικών charts και στο Top10 σε Νορβηγία και Αυστρία. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις στα “De Lane Lea” πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου με εναλλακτικές εκτελέσεις των “Red House”, “Remember” και “Manic Depression”.

Οι «τελευταίες προσπάθειες» του άλμπουμ έγιναν στα “Olympic Sound Studios”, όπου στις 3 Απριλίου του 1967, ολοκληρώθηκαν τρία ακόμα τραγούδια, τα “May This Be Love”, “Highway Chile” και “Are You Experienced?”.

Το Are You Experienced, κυκλοφόρησε στην Μεγάλη Βρετανία στις 12 Μαΐου του 1967 μέσω της “Track Records” και παρέμεινε για 33 εβδομάδες στα UK charts φτάνοντας μέχρι το Νο.2. Στις 23 Αυγούστου του 1967, κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α. από την Reprise Records και έφτασε στο Νο.5 του Billboard, ενώ παρέμεινε στα charts για 106 εβδομάδες, 27 από αυτές στο Top 40.

(*) Στην Αμερικάνικη έκδοση τα singles “Purple Haze”, “Hey Joe” και “The Wind Cries Mary” που έγιναν top ten hits στην Αγγλία, αντικατέστησαν τα “Red House”, “Can You See Me” και “Remember”.

Το Are You Experienced, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε ένα διάστημα επτά μηνών.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα debut albums στην ιστορία του Rock, με το περιοδικό Rolling Stone να το συμπεριλαμβάνει, όπως και αρκετά από τα κομμάτια που περιέχει, σε πολλές από “best of” λίστες του, όπως :

Best Debut Albums of All Time – No. 3 (2013)

500 Greatest Albums of All Time – No. 15, (2005)

500 Greatest Songs of All Time – “Purple Haze” (No. 17), “Foxy Lady” (No. 153), “Hey Joe” (No. 201) και “The Wind Cries Mary” (No. 379). (2011)

Το Mojo magazine, το χαρακτήρισε ως the greatest guitar album of all time (2003), ενώ ο Noe Goldwasser, ιδρυτικός συντάκτης του Guitar World magazine, το χαρακτήρισε ως «ένα πραγματικό βιβλίο για το τι μπορεί να κάνει ένας μουσικός με το όργανο του» και «ότι θα πρέπει να αποτελεί μέτρο σύγκρισης για οτιδήποτε βγαίνει από δω και πέρα στο rock and roll».

Το Are You Experienced έχει επίσης συμπεριληφθεί στο βιβλίο με τα 1001 Albums You Must Hear Before You Die και το 2005, έγινε μια από τις 50 «ηχογραφήσεις» που επιλέχτηκαν από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να συμπεριληφθεί στο National Recording Registry.

Ηλίας Πελέκης

May 11th, 2020

No Comments

Comments are closed.