Σαν Σήμερα

12 Μαΐου του 1965

12 Μαΐου του 1965

Σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 1965, στα RCA Studios του Hollywood, στο Los Angeles της California, οι The Rolling Stones ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού “(I Can’t Get No) Satisfaction”. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σαν single στην Αμερική τον Ιούνιο και θα ανεβεί στο Νο1 του Bilboard Hot 100, όπου θα παραμείνει για τέσσερις εβδομάδες, στην Μεγάλη Βρετανία θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο και λίγο αργότερα θα συμπεριληφθεί στο τέταρτο άλμπουμ της μπάντας Out of Our Heads.

Το κομμάτι γράφτηκε από τον Keith Richards και τον Mick Jagger, με τον Richards να ηχογραφεί το βασικό riff σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Fort Harrison Hotel στο Clearwater της Florida λίγο πριν κοιμηθεί. Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος ο Keith, το πρωί που ξύπνησε, έβαλε να ακούσει τι είχε γράψει το προηγούμενο βράδυ και άκουσε τον εαυτό να παίζει το riff σε μια ακουστική κιθάρα για δύο λεπτά, λίγο πριν πετάξει την πένα κι αρχίσει να ροχαλίζει για τα υπόλοιπα σαράντα.

Οι The Rolling Stones ηχογράφησαν την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού στα Chess Studios στο Chicago του Illinois στις 10 Μαΐου του 1965 με τον Brian Jones στη φυσαρμόνικα. Δύο μέρες αργότερα θα βρεθούν στα RCA Studios του Hollywood, στο Los Angeles της California, για να ηχογραφήσουν μια διαφορετική εκδοχή του κομματιού, με διαφορετικό ρυθμό και με πιο «βρώμικο» ήχο στην κιθάρα με την βοήθεια ενός Gibson Maestro fuzzbox.

Οι στίχοι του τραγουδιού, βρίσκουν τον Jagger να εκφράζει τους προβληματισμούς του και τη διαφωνία του απέναντι στον ολοένα αυξανόμενο εμπορικό χαρακτήρα του σύγχρονου κόσμου και τα «πρέπει» της εποχής, δηλώνοντας πως «δεν τον ικανοποιούν». Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός του μεταδίδει “άχρηστες πληροφορίες”, κάποιος στην τηλεόραση του λέει “πόσο λευκά μπορεί να γίνουν τα πουκάμισα του” και κάποιος άλλος πως “δεν μπορεί να είναι άνδρας, αν δεν καπνίζει τα ίδια τσιγάρα με εκείνον”, ενώ αναφέρεται και στα ταμπού των κοριτσιών γύρω από το σεξ. Όπως ήταν επόμενο, ο κόσμος ταυτίστηκε με τον ανατρεπτικό και (ίσως) επαναστατικό χαρακτήρα των στίχων, ερμηνεύοντας τους ο καθένας με τον δικό του τρόπο και έκανε το κομμάτι επιτυχία.

Το “(I Can’t Get No) Satisfaction” αποδείχθηκε τεράστια εισπρακτική επιτυχία του συγκροτήματος και έφτασε No.1 του US Billboard Hot 100 και των charts σε Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Αγγλία (παρόλο που ακουγόταν μόνο μέσω πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών). Από πολλούς θεωρείται το καλύτερο τραγούδι των The Rolling Stones, ενώ στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, στον Κατάλογο με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση και προστέθηκε στην National Recording Registry της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Η 12 Μαΐου, είναι σημαδιακή ημέρα για τους The Rolling Stones, καθώς την ίδια μέρα το 1968, ο Brian Jones πραγματοποιεί την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση με τους  Stones στη New Musical Express Poll Winners Concert at the Empire Pool στο  Wembley της Αγγλίας.

Ενώ, στις 12 Μαΐου του 1971, ο Mick Jagger παντρεύεται την Bianca Macias στο St Tropez Town Hall, όπου στην λίστα των καλεσμένων πέρα από τους υπόλοιπους Stones, βρίσκονται οι Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton και Stephen Stills.

Ηλίας Πελέκης

May 12th, 2017

No Comments

Comments are closed.