Σαν Σήμερα

12 Απριλίου 1961

12 Απριλίου 1961

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, στην τρίτη τελετή απονομής των Grammy Awards για την δημιουργική χρονιά 1960, o Ray Charles κερδίζει τέσσερα βραβεία, ενώ ακολουθούν οι Bob Newhart και Henry Mancini με τρία βραβεία έκαστος.

Την βραδιά εκείνη, ο Ray Charles επιστρέφει στο σπίτι του κρατώντας στα χέρια του τα εξής βραβεία : τα “Best Vocal Performance Single Record of Track, Male”, και “Best Performance by a Pop Single Artist” για το τραγούδι “Georgia on My Mind”, το “Best Vocal Performance Album, Male” για το άλμπουμ “The Genius of Ray Charles” και το “Best Rhythm & Blues Performance” για το τραγούδι “Let the Good Times Roll”.

Το τραγούδι “Georgia on My Mind”, γράφτηκε το 1930 από τους Stuart Gorrell (στίχοι) και Hoagy Carmichael (μουσική) και από το 1979 καθιερώθηκε ως το επίσημο τραγούδι της Αμερικανικής πολιτείας Georgia. Ο Gorrell έγραψε τους στίχους για την αδελφή του του Hoacy, Georgia Carmichael, ωστόσο οι στίχοι είναι διφορούμενοι και έτσι δεν είναι σαφές εάν αναφέρονται στην πολιτεία ή σε γυναίκα με το όνομα “Georgia”.

O Ray Charles ηχογράφησε το τραγούδι το 1960 και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του “The Genius Hits the Road”. O Charles δεν ήταν ο πρώτος* που το ηχογράφησε, το τραγούδι έχει ερμηνευτεί από πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Billie Holiday, Louis Armstrong, Dean Martin, Zac Brown Band, Michael Bublé, Michael Bolton, Dave Brubeck, Leon Russell, George Roberts, Ella Fitzgerald, Jerry Reed, Glenn Miller, Brenda Lee, Grover Washington, Jr., James Brown, Django Reinhardt, Gene Krupa, Usher, Wes Montgomery, John Scofield, John Mayer, Jerry Lee Lewis, Van Morrison, Willie Nelson, Coldplay, Annie Lennox, The Righteous Brothers, Deep Purple, Tom Jones, Spencer Davis Group κ.α.

* Το “Georgia on My Mind”, ηχογραφήθηκε πρώτη φορά στις 15 Σεπτεμβρίου του 1930 στην Νέα Υόρκη, από τους Hoagy Carmichael (φωνητικά) και την ορχήστρα του,  τον Bix Beiderbecke (muted cornet) και τον Eddie Lang (κιθάρα).

Ηλίας Πελέκης

April 6th, 2020

No Comments

Comments are closed.