Σαν Σήμερα

11 Μαΐου 1941

11 Μαΐου 1941

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου του 1941, γεννιέται ο Άγγλος rocker, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Eric Burdon (Eric Victor Burdon). Γεννήθηκε στο Newcastle της Αγγλίας και έγινε γνωστός από την συμμετοχή στους The Animals και τους War. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς τραγουδιστές της «Βρετανικής Εισβολής», λόγω της βαθιάς και δυνατής blues rock φωνής του, αλλά και λόγω της επιβλητικής σκηνικής του παρουσίας.

Μπορεί να μεγάλωσε μέσα σε μια σχετικά φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης,, αλλά στάθηκε αρκετά τυχερός. Κι ήταν τυχερός, γιατί ο πατέρας του, που ήταν ηλεκτρολόγος, είχε δουλέψει στα περισσότερα από τα μαγαζιά που θα εμφανιζόταν ο ίδιος αργότερα και γιατί σε ηλικία 10 ετών, στο σπίτι τους υπήρχε τηλεόραση. Στην τηλεόραση είδε και άκουσε για πρώτη φορά τον Louis Armstrong και ξεκίνησε η αγάπη του για τα blues. Κάπως έτσι ξεκίνησε να μαθαίνει τρομπόνι κι όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν και τόσο καλός, το γύρισε στο τραγούδι και πήγε στο Newcastle Art College. Ο Eric σταμάτησε το σχολείο πολύ γρήγορα, καθώς δεν είχε και την πιο φυσιολογική παιδική ηλικίας. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει τα πρώτα του σχολικά χρόνια ως “εφιάλτη”. Λόγω της ρύπανσης του ποταμού και της υγρασίας στο Newcastle, υπέφερε καθημερινά από κρίσεις άσθματος, ενώ κατά τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του, δεχόταν συνεχή παρενόχληση από παιδιά και καθηγητές.

Τελειώνοντας το σχολείο έκανε πολλές δουλειές, μέχρι που το 1962 συναντιέται με τον Alan Price και γίνεται μέλος του συγκροτήματος που είχε φτιάξει ο Price από το 1958, με το όνομα Alan Price Compo. Ο Giorgio Gomelsky ήταν αυτός που τους ανακάλυψε να παίζουν στο κλαμπ του Newcastle, «Club a Gogo» μια βραδιά του Δεκεμβρίου του 1963 και εντυπωσιάστηκε. Μερικές μέρες αργότερα το συγκρότημα θα μετακομίσει στο Λονδίνο και θα αλλάξει το όνομά του σε The Animals, ύστερα από υπόδειξη ενός άλλου μουσικού, του Graham Bond, που με αυτόν χαρακτηρισμό ήθελε να αποδώσει τη δυναμική που έβγαινε μέσα από τον ήχο του συγκροτήματος.

Οι Animals ήταν από τα πρώτα βρετανικά συγκροτήματα που ο ήχος τους κατάφερε να προσελκύσει λευκό και μαύρο ακροατήριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χάρη στη διασκευή και την ενορχήστρωση του Alan Price στο παραδοσιακό τραγούδι των μαύρων «The house of the rising sun», το οποίο είχε ηχογραφήσει και ο Bob Dylan δύο χρόνια νωρίτερα για το πρώτο του άλμπουμ, με διαφορετική όμως ενορχήστρωση. Συγκρότημα με φανατικούς φίλους, οι Animals, κυρίως χάρη στον Eric Burdon, θα αποτελέσουν μαζί με τους Beatles, Rolling Stones, Kinks και Who τα ονόματα που θα προκαλέσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο και θα διαδώσουν τη βρετανική μουσική κίνηση της εποχής σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας παράλληλα με την καλλιτεχνική επίδραση τους και αρκετά χρήματα στη βρετανική οικονομία.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν οι Animals εκείνη την εποχή, ήταν διασκευές αμερικανικών τραγουδιών, όπως τα Don’t let me be misunderstood της Nina Simone, We’re gotta get out of this place, τραγούδι που προοριζόταν για τους Righteous Brothers και οι Animals το άκουσαν σαν demo με ερμηνευτές τους συνθέτες του Barry Man και Cynthia Weil, που δούλευαν στο γνωστό κτήριο της Νέας Υόρκης Brill, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής και έγραφαν συνέχεια επιτυχίες. Το συγκεκριμένο τραγούδι, λόγω των στίχων του, θα γίνει το αγαπημένο των Αμερικανών στρατιωτών στο Βιετνάμ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Eric Burdon, είναι ένας από τους Βρετανούς τραγουδιστές με τις περισσότερες επιρροές από το αμερικανικό μπλουζ, κυρίως από τον John Lee Hooker, ενώ και η σκηνική του παρουσία είχε αρκετά στοιχεία από αυτήν του James Brown, που άλλωστε ήταν πρότυπο και για πολλούς άλλους Βρετανούς τραγουδιστές, όπως ο Mick Jagger.

Λίγο αργότερα, η αποχώρηση του Alan Price, το 1965, οδήγησε τον Burdon στο να δημιουργήσει τη νέα μορφή του συγκροτήματος, με το όνομα Eric Burdon and The Animals και η κατεύθυνσή τους στράφηκε πια περισσότερο στην ψυχεδελική μουσική που είχε αρχίσει να κυριαρχεί εκείνη την περίοδο. Ο Burdon θα είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα που θα εμφανιστούν στο γνωστό φεστιβάλ του Μοντερέι, για το οποίο μάλιστα θα γράψει και το ομώνυμο τραγούδι – επιτυχία. Φαίνεται πως η Καλιφόρνια θα τον απορροφήσει πια καλλιτεχνικά καθώς γράφει τα τραγούδια San Franciscan nights και When Ι was young, που ο ήχος του πλησιάζει αυτόν του heavy metal και για πολλούς θεωρείται και πρόδρομος του grunge.

Το 1969, θα συνεχίσει τις μουσικές του αναζητήσεις και θα ανακαλύψει τους War, στο Long Beach της Καλιφόρνιας, τους οποίους θα παρουσιάσει σε δίσκο το 1970 και θα γνωρίσουν μαζί μεγάλη επιτυχία με το «Spill the wine», εγκαινιάζοντας έναν νέο ήχο που βασιζόταν αρκετά στο funk και στους λατινικούς ρυθμούς. Με τους War θα κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το «Eric Burdon declares War» και «Black man’s burdon», αλλά ενώ η επιτυχία του συγκροτήματος ήταν δεδομένη, τους εγκαταλείπει και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με τον μαύρο Αμερικανό μπλουζίστα Jimmy Witherspoon, με τίτλο «Guilty».

Με το όνομα Eric Burdon Band θα κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ μέχρι το 1975, τα «Sun secrets» και «Stop» και λίγο πριν κυκλοφορήσει το 1977 το άλμπουμ «Survivor», θα ενωθεί ξανά με τα αυθεντικά μέλη των Animals το 1975 για να ηχογραφήσουν το «Before we were so rudely interrupted», που ενώ θα λάβει καλές κριτικές από τον Τύπο, εμπορικά θα περάσει σχεδόν απαρατήρητο. Με τους Animals θα κάνει άλλη μία επιστροφή το 1983 με το άλμπουμ «Ark», το οποίο θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια περιοδεία, η οποία θα τερματιστεί το 1984, με την οριστική διάλυση του συγκροτήματος.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ο Burdon, εκτός από τη συνεργασία του με τους Animals, θα κάνει περιοδείες με διάφορα μουσικά σχήματα και θα κυκλοφορήσει τα άλμπουμ «Darkness darkness» (1980), «The last drive» (1980), «Come back» (1982), «Power company» (1983), «Ι used to be an animal» (1988). Στη συνέχεια θα περιοριστεί αρκετά η ηχογράφηση νέων δίσκων και θα κυκλοφορήσει το 1995 το «Lost with in the hall of fame» (1995), «My secret life» (2004) και «Soul of a man» (2006), που είναι αφιερωμένο στους Ray Charles και John Lee Hooker. Θα ακολουθήσουν τα «Mirage» (2008), «Eric Burdon & The Greenhornes» (2012) και το «’Til Your River Runs Dry» (2013).

Το 2008 το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στην 57η θέση στη λίστα των 100 μεγαλύτερων τραγουδιστών όλων των εποχών.

Ηλίας Πελέκης

May 11th, 2020

No Comments

Comments are closed.