Σαν Σήμερα

10 Οκτωβρίου 1970

10 Οκτωβρίου 1970

Σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου του 1970, οι Black Sabbath βρίσκονται στο No.1 των UK chars με το δεύτερο album τους με τίτλο Paranoid.

Το Paranoid, περιέχει μερικά από τα διασημότερα κομμάτια του συγκροτήματος και είναι αυτό που έκανε γνωστούς τους Black Sabbath στο ευρύ κοινό. Τραγούδια όπως το “Iron Man” και το “War Pigs”, παρέμειναν στο set list των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας τους και τραγουδήθηκαν από όλους τους τραγουδιστές που πέρασαν από την μπάντα.

Ήταν κάπου στα μέσα του Ιουνίου του 1970, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, όταν οι Black Sabbath πήγαν στα “Regent Sound Studios” του Λονδίνου, για να ηχογραφήσουν τον επόμενο δίσκο τους. Μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, η εταιρεία τους επέμενε για ένα πιο εμπορικό τραγούδι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κομμάτια τους, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να ξαναμπεί στο στούντιο και μέσα σε είκοσι λεπτά να ηχογραφήσει το τραγούδι “Paranoid”, το οποίο πραγματικά γράφτηκε “στο πόδι”, αλλά παρόλα αυτά έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία τους.

Το single του “Paranoid”, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1970 και ανέβηκε στο Νο.4 των Βρετανικών charts και στο Top 5 των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Ένα μήνα αργότερα ακολούθησε και το άλμπουμ που σκαρφάλωσε στο Νο.1 στη Μεγάλη Βρετανία και το Νο. 12 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1971, λόγω της αργοπορημένης επιτυχίας που είχε γνωρίσει εκεί το πρώτο τους άλμπουμ.

Η αρχική ονομασία του δίσκου ήταν “War Pigs” (από το ομώνυμο κομμάτι), αλλά η “Vertigo” επέμεινε να αλλάξει σε “Paranoid” για να μη δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ.

Το “Paranoid” μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει γύρω στα 2 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει βραβευθεί ως τέσσερις φορές πλατινένιος δίσκος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρ’ όλη την μεγάλη του επιτυχία κατακρίθηκε από τους κριτικούς της εποχής και πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία της Hard Rock μουσικής.

Το “AllMusic” του έχει δώσει πέντε αστέρια και το περιοδικό “Rolling Stone” το κατέταξε στην 131η θέση της λίστας του με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Ο δίσκος επανεκδόθηκε το 2009 σε μορφή διπλού CD, στο δεύτερο μέρος του οποίου περιλαμβανόταν εναλλακτικές εκτελέσεις των τραγουδιών του

Rockha Radio

October 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.