Σαν Σήμερα

10 Ιουνίου 2004

10 Ιουνίου 2004

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 2004, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός μουσικός, πιανίστας, τραγουδιστής και πρωτοπόρος συνθέτης της soul, Ray Charles (Ray Charles Robinson).

Ο Ray γεννήθηκε στο Albany της Georgia και ήταν γιος της Aretha Williams και του Bailey Robinson. Από μικρός ασχολιόταν με δραστηριότητες όπως η επισκευή διάφορων πραγμάτων και συχνά παρατηρούσε τον γείτονα που επισκεύαζε τα αυτοκίνητα. Αργότερα άρχισε να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του και για την μουσική.

Δυστυχώς όμως, οι τραγωδίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής του ζωής τα καθώς από τα δύο του χρόνια άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα όρασης, ενώ σε ηλικία τεσσάρων ετών είδε τον μικρότερο αδελφό του George να πνίγεται, χωρίς να μπορέσει να τον βοηθήσει. Το πρόβλημα όρασης επιδεινώθηκε και σε ηλικία 5 ετών άρχισε να χάνει την όρασή του, ενώ όταν έγινε 7 ετών τυφλώθηκε εντελώς.

Πήγε σχολείο στο Florida School for the Deaf and the Blind από το 1937 μέχρι το 1945 και κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων, άρχισε να αναπτύσσει τις μουσικές του ικανότητες. Η μητέρα του ήταν αυτή που ενθάρρυνε τον μικρό Ray, όταν έχασε την όρασή του, λέγοντάς του «Έχασες την όρασή σου, δεν έχασες το μυαλό σου». Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 10 ετών και η μητέρα του 5 χρόνια αργότερα.

Του άρεσε περισσότερο η κλασσική μουσική, αλλά του άρεσε να παίζει Jazz και blues. Όταν η μητέρα του πέθανε το 1945, ο Ray ήταν 15 χρονών και δεν ξαναγύρισε στο σχολείο. Έμεινε στο Jacksonville με 2 φίλους της μητέρας του και για ένα χρόνο περίπου έπαιζε πιάνο για διάφορα γκρουπ και κέρδιζε 4$ την βραδιά! Αργότερα μετακόμισε στο Orlando και μετά στην Tampa, όπου εκεί απέκτησε την συνήθεια να φοράει γυαλιά ηλίου τα οποία τα είχε σχεδιάσει ο Billy Stickles.

Ο Ray πάντα συμμετείχε σε άλλα γκρουπ, αλλά ήθελε να δημιουργήσει το δικό του. Το 1947, μετακόμισε στο Seattle όπου και άρχισε να ηχογραφεί τον 1ο του δίσκο, ενώ βρέθηκε στο Νο 2 των R&B charts με το single «Confession Blues»! Η επιτυχία που γνώριζε εκείνη την περίοδο ο πυγμάχος Sugar Ray Robinson οδήγησε τον τυφλό μουσικό στο να αφαιρέσει το επώνυμό του, για να μην γίνεται σύγχυση με τα ονόματά τους και έτσι άρχισε να εμφανίζεται ως Ray Charles.

Το 1953, κυκλοφόρησε το single «Mess Around», ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε τα τραγούδια «It Should Have Been Me», «Don’t You Know» και «I Got a Woman». Από το 1955 μέχρι το 1959 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια «A Fool For You», «This Little Girl of Mine», «Lonely Avenue», «Mary Ann» και «Drown in My Own Tears», ενώ λίγα χρόνια αργότερα με το τραγούδι «Georgia on My Mind» κέρδισε βραβείο Grammy.

Κυκλοφόρησε πολλά προσωπικά άλμπουμ που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με τις πωλήσεις τους. Παράλληλα έπαιξε και σαν ηθοποιός σε διάφορες ταινίες όπως : Swingin’ Along το 1961, The BluesBrothers το 1980, LoveAffair το 1994 κ.α.

Κατάφερε να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της μουσικής επικαιρότητας, με τα τραγούδια του να διασκευάζονται από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής όλων των εποχών, όπως οι Beatles, Elvis Presley, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Willie Nelson, ενώ καλλιτέχνες από κάθε μουσικό είδος έχουν τραγουδήσει κάποιο απ’ τα τραγούδια του ή τουλάχιστον κάποιο από αυτά που απλώς τα ερμήνευσε και τα ξανάφερε στην επικαιρότητα, βάζοντας τη δικιά του σφραγίδα.

Τραγούδια, όπως τα Hit The Road Jack, του Percy Mayfield, Georgia On My Mind, του Hoagy Carmichael, Ι Can’t Stop Loving You, του Don Gibson, Born Το Lose, του Ted Daffan, You Don’t Know Me, του Eddy Arnold, Your Cheatin’ Heart, του Hank Williams, You’re My Sunshine κ.α.

Ο Ray, μπορεί να παντρεύτηκε 2 φορές, αλλά απέκτησε 12 παιδιά με 9 διαφορετικές γυναίκες. Συχνά αντιμετώπιζε πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το 1965, η χρήση της ηρωίνης τον οδήγησε στη σύλληψή του για τρίτη φορά, αλλά η παραμονή του σε κλινική του Los Angeles για απεξάρτηση, τον κράτησε μακριά από τη φυλακή.
Έφυγε σε ηλικία 73 ετών στο σπίτι του στο Beverly Hills, μετά από επιπλοκές από ασθένεια του ήπατος.

Ο τελευταίος του δίσκος, το Genius Loves Company, κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατό του, ένα άλμπουμ στο οποίο συμμετέχουν ονόματα όπως οι Van Morrison, Michael McDonald, James Taylor, Willie Nelson, Norah Jones, Elton John, Β.Β. King, Gladys Knight κ.α.

Ο Ray Charles, είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Έχει βραβευτεί με 17 βραβεία Grammy, από το 1981 έχει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, το 1986 κατέκτησε μια θέση στο Rock & Roll Hall of Fame, ενώ το 1987 βραβεύτηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award.

 

R.I.P Ray !

Δισκογραφία:

Ray Charles (1957)

The Great Ray Charles (1957)

Yes Indeed! (1958)

Soul Brothers (1958)

Ray Charles at Newport (1958)

What’d I Say (1958)

The Genius of Ray Charles (1959)

Ray Charles (1959)

The Fabulous Ray Charles (1959)

Ray Charles in Person (1960)

The Genius Sings the Blues (1960)

Soul Meeting (1961)

The Genius After Hours (1961)

Ray Charles Greatest Hits (1961)

Modern Sounds in Country and Western Music (1962)

Modern Sounds in Country and Western Music Volume Two (1962)

Ingredients in a Recipe for Soul (1963)

Sweet & Sour Tears (1964)

Have a Smile with Me (1964)

Live in Concert (1965)

Together Again (1965)

Crying Time (1966)

Ray’s Moods (1966)

Invites You to Listen (1967)

A Portrait of Ray (1968)

I’m All Yours Baby! (1968)

Doing His Thing (1969)

Love Country Style (1969)

My Kind of Jazz (1969)

Volcanic Action of My Soul (1971)

A Message From the People (1971)

Through the Eyes of Love (1972)

Jazz Number II (1972)

Come Live With Me (1974)

My Kind of Jazz Part 3 (1975)

Porgy and Bess (1976)

True to Life (1977)

Love & Peace (1978)

Ain’t It So (1979)

Brother Ray Is At It Again (1980)

Wish You Were Here Tonight (1983)

Friendship (1984)

The Spirit of Christmas (1985)

From the Pages of My Mind (1986)

Just Between Us (1988)

Would You Believe (1990)

My World (1993)

Strong Love Affair (1996)

Berlin ’62 (1996)

Thanks for Bringing Love Around Again (2002)

 

Πηγές:
https://raycharles.com
www.wikipedia.org
www.apotis4stis5.com

Ηλίας Πελέκης

June 10th, 2019

No Comments

Comments are closed.