Σαν Σήμερα

10 Μαρτίου 2016

10 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου του 2016, φεύγει από κοντά μας ο μεγάλος Keith Emerson, ιδρυτικό μέλος και κιμπορντίστας του βρετανικού progressive ροκ συγκροτήματος Emerson Lake & Palmer. Την ανακοίνωση έκανε ο συνεργάτης του Carl Palmer λέγοντας πως έφυγε στα 71 χρόνια του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια χωρίς να κάνει γνωστούς τους λόγους του θανάτου του.

Ο Emerson που γεννήθηκε (2 Νοεμβρίου 1944) και μεγάλωσε στην Αγγλία, ήταν  κιμπορντίστας και συνθέτης, με κλασική και τζαζ παιδεία. Έπαιξε μουσική στο Keith Emerson Trio, το συγκρότημα John Brown’s Bodies, τους Gary Farr and the T-Bones, τους V.I.P.s και το συγκρότημα που συνόδευε επί σκηνής την P.P. Arnold, τους Nice. Γνώρισε την πρώτη εμπορική επιτυχία του με το συγκρότημα Nice στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πριν γίνει ιδρυτικό μέλος των Emerson, Lake and Palmer (ELP).

Οι Emerson Lake & Palmer έκαναν τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του ’70 με άλμπουμ όπως Τarkus (1971), Pictures at an Exhibition (1971), Trilogy (1972), και Brain Salad Surgery (1973) καθώς επίσης και τα Works Volume 1 (1977) and Works Volume 2 (1977). Ο συμφωνικός τους ήχος και η τελειομανία αποτέλεσαν κόκκινο πανί και το αντίπαλον δέος στον πανκ και σημαντικό λόγο στη δημιουργία του.

Όταν διαλύθηκαν οι ELP, ο Emerson ακολούθησε σόλο καριέρα συνεργαζόμενος και με άλλα progressive συγκροτήματα της εποχής. Μαζί με τους άλλους Βρετανούς συγχρόνους του Rick Wright των Pink Floyd, Tony Banks των Genesis, Rick Wakeman των Yes και Jon Lord των Deep Purple, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους κορυφαίους κιμπορντίστες της εποχής του progressive rock. Μάλιστα το All Music τον περιγράφει ως «τον μεγαλύτερο πιθανώς, και περισσότερο ολοκληρωμένο τεχνικά κιμπορντίστα στην ιστορία της ροκ».

Ηλίας Πελέκης

March 9th, 2020

No Comments

Comments are closed.