Σαν Σήμερα

9 Δεκεμβρίου 1967

9 Δεκεμβρίου 1967

Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1967, o Jim Morrison των The Doors γίνεται ο πρώτος Rocker που συλλαμβάνεται επί σκηνής κατά την διάρκεια ζωντανής εμφάνισης του συγκροτήματος.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1967 λοιπόν, οι The Doors εμφανίζονται στη New Haven Arena στο New Haven του Connecticut, όπου σύμφωνα με τον «πληκτρά» του συγκροτήματος Ray Manzarek, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Jim Morrison «χαμουρεύεται» με μία 18χρονη κοπέλα στη ντουζιέρα στα παρασκήνια.

Ένας αξιωματικός της τοπικής Αστυνομίας, που βρίσκεται εκεί για την φύλαξη του συγκροτήματος, δεν αναγνωρίζει τον τραγουδιστή και τους λέει να εκκενώσουν την ντουζιέρα και όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση του Morrison δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς του απάντησε «Φάε τον». Όταν ο αστυνομικός του είπε «Τελευταία ευκαιρία» κουνώντας ένα Mace (σπρέι πιπεριού), ο τραγουδιστής του απάντησε : «Τελευταία ευκαιρία να τον φας», με αποτέλεσμα το πρόσωπο του να γεμίσει με Mace…

Λίγο αργότερα, όταν ο manager των Doors είπε στον αξιωματικό ότι μόλις είχε ψεκάσει με σπρέι πιπεριού τον τραγουδιστή της μπάντας η οποία τον είχε προσλάβει για να τον προστατεύει, ο αξιωματικός ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν, λέγοντας ότι δεν είχε αναγνωρίσει τον Morrison.

Η έναρξη της συναυλίας καθυστέρησε λίγο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον Morrison να συνέλθει και όταν τελικά το συγκρότημα ανεβαίνει στη σκηνή, ο τραγουδιστής εμφανώς νευριασμένος, αρχίζει να βάλλεται λεκτικά κατά των αστυνομικών. Κατά την διάρκεια της ερμηνείας του “Back Door Man”, ο Morrison αρχίζει να εξιστορεί το συμβάν και αποκαλεί τον αστυνομικό «ένα μπλε ανθρωπάκι με ένα μπλε καπελάκι» και «μπλε γουρούνι» και απευθυνόμενος προς το κοινό είπε : «Είμαι σαν κι εσάς παιδιά. Το έκαναν σε εμένα, θα το κάνουν και σε εσάς». Ε, το ένα έφερε το άλλο και κάπως έτσι οι αστυνομικοί ανεβαίνουν στην σκηνή και τον συλλαμβάνουν, ενώ στο κοινό επικρατεί ένας πανικός.

Λίγο αργότερα, πάνω από 100 διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου δημιουργείται ένταση και συλλαμβάνονται 13 άτομα. Ο Morrison, κατηγορήθηκε για υποκίνηση εξέγερσης, δημόσιας αγριότητας και περιφρόνηση των αρχών, κατηγορίες που αργότερα θα αποσυρθούν.

Ηλίας Πελέκης

December 7th, 2018

No Comments

Comments are closed.