Σαν Σήμερα

9 Οκτωβρίου 1940

9 Οκτωβρίου 1940

Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου του 1940, γεννιέται ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος των Beatles, John Lennon (John Winston Lennon 1940-1980).

Ο Lennon, γεννήθηκε στο Liverpool Maternity Hospital στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας, πιθανώς κατά τη διάρκεια μίας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής. Η μητέρα του, Julia (née Stanley), ήταν κόρη αξιωματικού, ενώ ο πατέρας του, Alfred Lennon, εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πλοία που πραγματοποιούσαν ταξίδια στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια των οποίων τραγουδούσε ή συμμετείχε σε μουσικές συναυλίες. Ο Alfred επιστρέφει λίγους μήνες μετά τη γέννηση του γιου του, αλλά εγκαταλείπει την οικογένεια του, καθώς η Julia είχε μείνει έγκυος από έναν άλλον άντρα. Η Julia, αναθέτει την φροντίδα του μικρού John στην αδελφή της Μαίρη (Mimi) και τον σύζυγό της, George Toogood Smith, ο οποίος διατηρούσε γαλακτοκομείο και ο οποίος θα πεθάνει από εγκεφαλική αιμορραγία, όταν ο Lennon ήταν δεκατριών ετών.

Ο Lennon, φοίτησε αρχικά στο δημοτικό σχολείο του Dovedale και στη συνέχεια, μετά από επιτυχία στις εισαγωγικές του εξετάσεις, εισήχθη στο γυμνάσιο Quarry Bank Grammar School, όπου σύντομα η απόδοσή του στα μαθήματα σημείωσε αισθητή πτώση. Ως μαθητής, υπήρξε δημοφιλής για τον ατίθασο χαρακτήρα του, τον οποίο ο ίδιος περιέγραψε λέγοντας: «Ήμουν εκείνος για τον οποίο όλοι οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους: το νου σου, μακριά από αυτόν». Την ίδια περίοδο, οργάνωσε τη δική του skiffle ορχήστρα, με την ονομασία The Quarrymen, στην οποία αργότερα θα προσχωρήσει και ο Paul McCartney, με τον οποίο γνωρίστηκε κατά την διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος, στις 6 Ιουλίου 1957.

Η επίδραση του McCartney υπήρξε έντονη, οδηγώντας στην υιοθέτηση μιας πιο επαγγελματικής προσέγγισης, με τα «μη καταρτισμένα» μέλη να απομακρύνονται σιγά σιγά και να αντικαθίστανται από ικανότερα. Κάπως έτσι λοιπόν, την θέση του lead κιθαρίστα αναλαμβάνει ο φίλος του McCartney, George Harrison. Επιπλέον, το συγκρότημα εγκαταλείπει την φολκ μουσική και στρέφεται προς το είδος του rock ‘n’ roll, με έντονες επιρροές από μουσικούς όπως ο Elvis Presley, ο Chuck Berry και ο Little Richard και κάπως έτσι σταδιακά μετεξελίσσεται στους γνωστούς σε όλους μας Beatles.

Το 1957, ο Lennon αποφοίτησε από το γυμνάσιο και χάρη στη βοήθεια του διευθυντή τού σχολείου του, έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ (Liverpool College of Art). Παρέμεινε για πέντε χρόνια, ασχολούμενος με εφαρμογές γραφικών τεχνών στη διαφήμιση, ωστόσο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές του. Στις 15 Ιουλίου του 1958, σημειώθηκε ο θάνατος της μητέρας του, η οποία παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο ενός μεθυσμένου αστυνομικού, έξω από το σπίτι της αδελφής της, γεγονός που επηρέασε βαθιά τον Lennon. Την ίδια περίοδο, γνώρισε τον συμφοιτητή του και ταλαντούχο μαθητή της σχολής, Stuart Sutcliffe, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο μπασίστα του συγκροτήματος των Beatles. Με τους Beatles, ο Lennon εμφανίστηκε στο Αμβούργο το καλοκαίρι του 1960, σε μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους. Στις 23 Αυγούστου 1962, παντρεύτηκε για πρώτη φορά, την Cynthia Powell, συμφοιτήτρια του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ και έγκυος με το γιο του, Julian, που γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο στις 8 Απριλίου.

Ένα μήνα μετά το γάμο του, ο Lennon ηχογραφεί με τους Beatles τον πρώτο τους δίσκο, Love Me Do, ο οποίος κατέκτησε την 17η θέση στη Μεγάλη Βρετανία, μία σημαντική επιτυχία για ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα της επαρχίας. Ακολούθησε ο επόμενος δίσκος, Please Please Me, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του συγκροτήματος.

Μαζί με τον McCartney, ο Lennon υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία των Beatles, που στη διάρκεια της δεκαετίας 1960-1970 κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή της δόξας. Υπήρξε ένας από τους κύριους συνθέτες του συγκροτήματος, τραγουδιστής και κιθαρίστας, συμμετέχοντας συχνά και στο πιάνο. Οι πρώτες συνθέσεις του, διακρίνονταν για την απλοϊκή τους μορφή, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, με συχνές αναφορές σε ρομαντικές ιστορίες αγάπης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Lennon άρχισε να ωριμάζει ως συνθέτης, ενώ παράλληλα προσπάθησε αρκετές φορές να απεμπλακεί από την έντονα εμπορευματοποιημένη εικόνα του συγκροτήματος, βιώνοντας περιόδους ενθουσιασμού για συγκεκριμένες ιδέες ή ρεύματα, όπως τον διαλογισμό ή τον μαρξισμό της αριστεράς. Οι συνθέσεις του, κατά τη διετία 1966-67, έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την επίδραση των «ψυχεδελικών» πειραματισμών του με το LSD, με χαρακτηριστική στιγμή την ηχογράφηση του δίσκου Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band (1967). Η προσωρινή απομάκρυνσή του από τα ναρκωτικά συνδυάστηκε με τη γνωριμία του με τον Ινδό γκουρού Maharishi Mahesh Yogi και τον υπερβατικό διαλογισμό. Ο Lennon παρακολούθησε μαθήματα του Maharishi στην Ουαλία, ενώ στις αρχές του 1968 τον επισκέφτηκε στην κατοικία του στην Ινδία. Αργότερα, υπήρξε περισσότερο κριτικός απέναντί του, δηλώνοντας όμως πως αποτέλεσε για τον ίδιο ένα είδος πατρικού προτύπου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Lennon συνδέθηκε με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yoko Ono, την ίδια περίπου περίοδο που δρομολογήθηκε το διαζύγιό του με τη Cynthia Powell. Η αρχική γνωριμία τους χρονολογείται το Νοέμβριο του 1966, όταν ο Lennon επισκέφτηκε μία έκθεση τέχνης της Ono και έκτοτε ξεκίνησε η καλλιτεχνική τους συνεργασία. Το 1968, ο Ono εγκαινίασε μία ατομική έκθεση στη Robert Fraze Gallery του Λονδίνου, με τον γενικό τίτλο You are here (Είσαι εδώ), αφιερωμένη στην Ono, ως ένδειξη της αγάπης του για εκείνη. Στα τέλη του 1968, συμμετείχαν επίσης στην ταινία Rock and Roll Circus των Rolling Stones. Η σχέση τους, την οποία ο Lennon χαρακτήρισε ως «μία σχέση δασκάλου και μαθητή», με τον ίδιο στη θέση του μαθητή, πυροδότησε αρκετές αρνητικές κριτικές, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπικότητα της Ono, στην εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε μαζί της ο Lennon για ένα διάστημα, αλλά και την κυκλοφορία του δίσκου Unfinished Music No.1: Two Virgins που ηχογράφησαν μαζί. Η Yoko Ono επηρέασε σημαντικά τον Lennon, με τον οποίο αποτέλεσε αχώριστο δίδυμο, τόσο σε ότι αφορά τη σχέση του με το χώρο της μοντέρνας τέχνης όσο και με κοινωνικά προβλήματα τα οποία η ίδια σχολίαζε μέσα από τα έργα της, όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός ή ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Κατά τη τελευταία διετία της παραμονής του στους κόλπους των Beatles, ο Lennon συμμετείχε ενεργά, μαζί με την Ono, στο κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Στις 20 Μαρτίου του 1969, o Lennon και η Ono παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ. Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία (γνωστή και ως «Bed-In») συνεχίστηκε στο Μόντρεαλ, με το ζεύγος να παραχωρεί πολυάριθμες συνεντεύξεις και να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Το επόμενο διάστημα, συμμετείχαν σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, δίνοντας επίσης μία φιλανθρωπική συναυλία στα πλαίσια της εκστρατείας War Is Over της UNICEF.

Το φθινόπωρο του 1969, ο Lennon ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road. Οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και ειδικότερα η φιλία του Lennon με τον McCartney. Ο ίδιος ο Lennon, αιτιολόγησε τη διάλυση του συγκροτήματος, αναφερόμενος κριτικά στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο McCartney μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein, αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Yoko Ono.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 1970, ο Lennon και η Yoko Ono υποβλήθηκαν σε μία «πρωτογενή θεραπεία», κοντά στον Arthur Janov, στο Λος Άντζελες. Μετά την επιστροφή του, ηχογράφησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο μετά τη διάλυση των Beatles, με τίτλο John Lennon/Plastic Ono Band, τα περισσότερα τραγούδια του οποίου, είχαν γραφτεί κατά την διάρκεια της θεραπευτικής μεθόδου του Arthur Janov, την οποία είχε ακολουθήσει. Ενδεικτικά των αντιλήψεων που είχε διαμορφώσει πλέον ο Lennon, είναι τα τραγούδια God, όπου κατέγραψε ανθρώπους και ιδέες στις οποίες είχε πάψει να πιστεύει (μεταξύ των οποίων ο Χριστός, ο Βούδας, ο Elvis Presley, ο μυστικισμός και οι Beatles), καθώς και το εμπορικά επιτυχημένο και αμιγώς πολιτικό Power to the People (Δύναμη στο Λαό, σύνθημα που είχε μεγάλη απήχηση σε αναρχικούς της δεκαετίας του 1970).

Ακολούθησε η κυκλοφορία του περισσότερο επιτυχημένου δίσκου του, Imagine (1971), του οποίου το ομώνυμο τραγούδι εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα του Lennon.

Το καλοκαίρι του 1971, ταξίδεψε με τη Yoko Ono στην Αμερική, όπου επρόκειτο να ζήσουν μόνιμα τα επόμενα χρόνια. Αφορμή για το ταξίδι αυτό αποτέλεσε η δικαστική διαμάχη της Yoko Ono με τον σύζυγό της “Tony” Cox, σχετικά με την επιμέλεια της κόρης τους Kyoko. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και σύντομα δραστηριοποιήθηκαν πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών διαδηλώσεων. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1972, ο γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος Strom Thurmond, συνέστησε την αφαίρεση της άδειας παραμονής του Lennon στην Αμερική, στα πλαίσια μίας έκθεσής του, σχετική με την πολιτική δράση του. Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη, του παραχωρήθηκε τελικά μόνιμη άδεια παραμονής, στις 7 Οκτωβρίου του 1975. Στο μεσοδιάστημα, ο Lennon ολοκλήρωσε την ηχογράφηση τεσσάρων δίσκων, Some Time in New York City (μαζί με την Yoko Ono, 1972), Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974) και Rock ‘n’ Roll (1975). Παράλληλα, από τον Οκτώβριο του 1973 μέχρι τον Ιανουάριο του 1975, χώρισε προσωρινά με την Yoko Ono, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που ο ίδιος αποκάλεσε αργότερα «χαμένο Σαββατοκύριακο».

Μετά την επανασύνδεσή του με τη Yoko Ono και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Lennon απείχε από τη δισκογραφία επιστρέφοντας σε μία αυστηρά ιδιωτική ζωή καθώς, σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε ο ίδιος, επιθυμούσε να αφοσιωθεί στην ανατροφή του γιου τους, Sean Lennon. Ένα ταξίδι του με ιστιοφόρο, στις Βερμούδες, κατά τη διάρκεια έντονης καταιγίδας, αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία μίας νέας σειράς τραγουδιών που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του, με τίτλο Doubble Fantasy, ο οποίος ολοκληρώθηκε τελικά σε συνεργασία με τη Yoko Ono. Το Double Fantasy αποτέλεσε τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Lennon που κυκλοφόρησε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, και χαρακτηρίζεται ως ένας «ύμνος στην οικογενειακή επιτυχία». Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ηχογράφησε επίσης ένα τμήμα του δίσκου Milk and Honey που ολοκληρώθηκε αργότερα από την Yoko Ono και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984.

Ο John Lennon, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 από τον  Mark David Chapman, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1987 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το τραγούδι του “Imagine”, βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame “The 500 Songs that Shaped Rock and Roll”, ενώ οι πωλήσεις των The Beatles ξεπερνούν σήμερα τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα και της σόλο δισκογραφίας του τα δεκατέσσερα εκατομμύρια…

 

Πηγές:

www.johnlennon.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Lennon
https://el.wikipedia.org/wiki/Τζον_Λένον

Rockha Radio

October 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.