Σαν Σήμερα

9 Ιουνίου 1915

9 Ιουνίου 1915

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1915, γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και εφευρέτης Les Paul (Lester William Polsfuss 1915-2009).  Γεννήθηκε στο Waukesha του Wisconsin και οι γονείς του, George και Evelyn (Stutz) Polsfuss ήταν γερμανικής καταγωγής. Η μητέρα του είχε σχέση με τους ιδρυτές της εταιρείας ζυθοποιίας του Milwaukee, Valentin Blatz Brewing Company και τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων Stutz. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν παιδί και η μητέρα του απλοποίησε το όνομα της οικογένειάς τους πρώτα σε Polfuss, στη συνέχεια σε Polfus και κάπως έτσι αργότερα προέκυψε το Les Paul.

Σε ηλικία οκτώ ετών, αρχίζει να παίζει φυσαρμόνικα, προσπαθεί να μάθει πιάνο, αλλά το γυρίζει στην κιθάρα. Εκείνη την περίοδο εφηύρε και την βάση λαιμού για φυσαρμόνικα, που του επέτρεπε να παίζει χωρίς χέρια, ώστε να μπορεί να συνοδεύει την κιθάρα. Η βάση αυτή συνεχίζει να κατασκευάζεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό. Από τα δεκατρία του χρόνια, ο Les Paul, έπαιζε ημιεπαγγελματικά ως country μουσικός, τραγουδιστής, κιθαρίστας και παίκτης φυσαρμόνικας, παίζοντας στο Waukesha και τους δρόμους. Θέλοντας να ακουστεί σε περισσότερους ανθρώπους στους τοπικούς χώρους, έκανε και το πρώτο του πείραμα με τον ήχο. Συνέδεσε μια φωτογραφική βελόνα με την κιθάρα του και με το ηχείο ενός ραδιοφώνου, χρησιμοποιώντας το για να ενισχύσει την ακουστική κιθάρα του. Λίγο αργότερα ως έφηβος, δημιουργεί την πρώτη solid body ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου από τις σιδηροδρομικές γραμμές από μια κοντινή γραμμή τρένων. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, έπαιξε με τους Texas Cowboys του Rube Tronson και σύντομα έφυγε από το γυμνάσιο για να συνεργαστεί με την Radio Band του Sunny Joe Wolverton στο St. Louis, του Missouri.

Δυσαρεστημένος από τις ηλεκτροακουστικές κιθάρες, αρχίζει να πειραματίζεται στο διαμέρισμά του στο Queens της Νέας Υόρκης, με μερικά δικά του σχέδια και δημιουργεί την “The Log”. Η “The Log”, ήταν ένα ορθογώνιο κομμάτι από μασίφ ξύλο που πάνω είχε μια «γέφυρα» στη βάση, χορδές, μαγνήτη και το μπράτσο. Για λόγους εμφάνισης, έκοψε το σώμα μιας κιθάρας Epiphone (με κοίλο σώμα) στη μέση και τοποθέτησε το The Log στη μέση. Αυτή ήταν και η αρχή της Gibson Les Paul …

O Les Paul, είναι ο άνθρωπος στον οποίο η rock’n’roll χρωστάει σχεδόν τα πάντα, καθώς ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της πρώτης ηλεκτρικής κιθάρας τύπου solid-body,  η οποία και διαμόρφωσε τον ήχο της rock’n’roll. Είναι υπεύθυνος για την ανακάλυψη της πολυκάναλης ηχογράφησης, της τεχνικής overdubbing (παρόλο που δεν ήταν ο πρώτος που τη χρησιμοποίησε) και των εφέ τύπου delay και phaser.

Τη δεκαετία του ’40 μαζί με τη γυναικά του, την τραγουδίστρια Mary Ford (Irish Colleen Summers), σημείωσαν αρκετές επιτυχίες με τραγούδια όπως, How High The Moon, Bye Bye Blues κ.α. Αρκετά τραγούδια του έγιναν επιτυχίες από διαφόρους καλλιτέχνες όπως οι Bing Crosby (It’s Been A Long Long Time), Andrews Sisters (Rumors Are Flying), ενώ το How High The Moon διακρίθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame, το οποίο δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής.

O Les Paul, που με την τεχνική του ενέπνευσε και επηρέασε πολλούς μουσικούς και κιθαρίστες ειδικότερα, τιμήθηκε το 1983, με το ειδικό βραβείο Grammy Trustees Award για τη συνολική του προσφορά στη μουσική και το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame πέντε χρόνια αργότερα. Ενώ, είναι ο μόνος που κατέχει μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame και στο National Inventors Hall of Fame ταυτόχρονα.

Ηλίας Πελέκης

June 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.