Σαν Σήμερα

9 Μαΐου 2006

9 Μαΐου 2006

Σαν σήμερα, στις 9 Μαΐου του 2006 οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφορούν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο Stadium Arcadium. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Warner Bros. Records με παραγωγό τον Rick Rubin. Περιείχε 5 singles: “Dani California”, “Tell Me Baby”, “Snow (Hey Oh)”, “Desecration Smile”, και “Hump de Bump”, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα τους άλμπουμ, αφού κέρδισε σε 5 από τις 7 υποψηφιότητες στα Grammy Awards το 2007.

Πρόκειται για το τελευταίο άλμπουμ με την συμμετοχή του κιθαρίστας John Frusciante, καθώς ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει την αποχώρησή του από το συγκρότημα το 2009. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Anthony Kiedis, το Stadium Arcadium είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι μια τριλογία, που θα ολοκληρωνόταν με την κυκλοφορία ενός άλμπουμ κάθε έξι μήνες, αλλά τελικά συμπυκνώθηκε σε ένα διπλό άλμπουμ, με συνολική διάρκεια 122 λεπτά.. Ο ένας δίσκος ονομάστηκε Jupiter (Δίας), ο άλλος Mars (Άρης) και τα b-side των singles ονομάστηκαν Venus (Αφροδίτη). Η ηχογράφηση έγινε, όπως και στο Blood Sugar Sex Magik, στην περίφημη έπαυλη “The Mansion”, του Rick Rubin.

Όσον αφορά το μουσικό στυλ του άλμπουμ, περιέχει στοιχεία απ’ όλη την καριέρα του συγκροτήματος, με πολλούς οπαδούς και κριτικούς να καλωσορίζουν την επιστροφή του funk ήχου και την χρήση power chords, κάτι που είχε να συμβεί από το By the Way. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Frusciante αφήνει για λίγο το ‘less is more’ στυλ του και προχωρά σε μια πιο «φανταχτερή» κιθαριστική προσέγγιση, με εμφανείς επιρροές από μεγάλους κιθαρίστες, όπως ο Eddie Van Halen, ο Jimi Hendrix και ο Steve Vai, συνδυάζοντας τες με ήχους από καλλιτέχνες της hip hop, όπως οι Wu-Tang Clan.

Το Stadium Arcadium, αποσπά τις καλύτερες κριτικές και σκαρφαλώνει στο Νο.1 των charts παγκοσμίως. Γίνεται πέντε φορές πλατινένιο στην Γερμανία, τέσσερις στον Καναδά, τρεις σε Γαλλία, Αυστραλία και ΗΠΑ, δύο σε Αγγλία, Ιαπωνία, και Σουηδία κ.α. Κέρδισε σε 5 από τις 7 υποψηφιότητες στα Grammy Awards το 2007, (συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών Best Rock Album, Best Boxed ή Special Package Limited Edition), οι οποίες ήταν κι οι περισσότερες υποψηφιότητες στην 24ετή καριέρα των Red Hot Chili Peppers.

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.