Σαν Σήμερα

8 Ιουνίου 1969

8 Ιουνίου 1969

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1969, οι Mick Jagger, Keith Richards και Charlie Watts επισκέπτονται τον κιθαρίστα Brian Jones στο σπίτι του στο Cotchford Farm και του ανακοινώνουν πως οι Rolling Stones θα συνεχίσουν με άλλον κιθαρίστα.

Ο Brian Jones ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που δημιούργησε το γκρουπ το 1962 και ήταν ο βασικός διαμορφωτής του ήχου των Rolling Stones. Σύντομα όμως επισκιάστηκε από τους Mick Jagger και Keith Richards, όταν οι δυο τους έγιναν πολύ πετυχημένη συνθετική ομάδα το 1965. Ο τρόπος ζωής των ροκ σταρ, η φήμη, τα λεφτά και η αίσθηση της αποξένωσης από το συγκρότημα, τον οδήγησαν στην υπερβολική εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Έκανε χρήση LSD και χασίς, όμως αυτό που τον αλλοίωσε περισσότερο ήταν το αλκοόλ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξάρτηση του αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική του κατάσταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί αρκετές φορές, αλλά και χειρότερη επίπτωση  στην προσωπικότητά του. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά και οι εναλλαγές στη διάθεση του λόγω της εξάρτησης του, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα και στο εσωτερικό της μπάντας. Έπειτα από τις δυο συλλήψεις του το 1968, για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, τα νομικά προβλήματα και τις αυξημένες υποχρεώσει του συγκροτήματος εκείνη την εποχή, λόγω της επικείμενης περιοδείας τους στην Αμερική, του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969. Λίγες μέρες αργότερα θα ανακοινώσει με δήλωση του, πως αποχωρεί από τη μπάντα. Ο Jones αντικαταστάθηκε από τον 20χρονο τότε Mick Taylor.

Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του από τους Rolling Stones, ο Jones βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσεξ, στις 3 Ιουλίου του 1969.

Ο Brian Jones υπήρξε βιρτουόζος στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, και ήταν ικανός να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα, στα οποία πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ήταν αυτοδίδακτος. Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Jones, άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα, αλλά και εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.

Ηλίας Πελέκης

June 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.