Σαν Σήμερα

8 Μαΐου 1970

8 Μαΐου 1970

Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 1970, οι The Beatles κυκλοφορούν το δωδέκατο και τελευταίο studio album τους με τον τίτλο Let It Be. Κυκλοφόρησε περίπου ένα μήνα μετά την διάλυση του συγκροτήματος και βρέθηκε στο Νο.1 στα US και UK charts όπως και τα περισσότερα άλλωστε από τα προηγούμενα άλμπουμ των The Beatles.

Το άλμπουμ, είχε σχεδιαστεί να κυκλοφορήσει με τον τίτλο Get Back, ως η επιστροφή των The Beatles στην προηγούμενη και «πιο απλή» προσέγγιση τους στη μουσική. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στα Twickenham Film Studios τον Ιανουάριο του 1969, πριν από την ηχογράφηση του Abbey Road, ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ που θα έδειχνε τους Beatles να προετοιμάζονται για μια live εμφάνιση. Για τον λόγο αυτό, πολλοί από τους κριτικούς και τους οπαδούς του συγκροτήματος όπως ο Mark Lewisohn, υποστηρίζουν ότι το Abbey Road θα πρέπει να θεωρηθεί το τελευταίο άλμπουμ των The Beatles. Οι κινηματογραφικές πρόβες χαρακτηρίστηκαν από την κακή διάθεση των μελών, οδηγώντας και στην προσωρινή αποχώρηση του George Harrison από την ομάδα. Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή του, οι ηχογραφήσεις να γίνουν στο δικό τους Apple Studio, όπου και ολοκληρώθηκαν με την βοήθεια του Billy Preston.

Μετά από αρκετές απορριφθείσες μίξεις από τον Glyn Johns, μια νέα έκδοση του άλμπουμ παρήχθη από τον Phil Spector τον Μάρτιο-Απρίλιο του 1970. Παρόλο, που τρία τραγούδια κυκλοφόρησαν ως singles πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, (“Get Back”, “Do not Let Me Down” και “Let It Be”), όλα τα τραγούδια επεξεργάστηκαν ξανά από τον Spector, ο οποίος έκανε και την τελική μίξη για την κυκλοφορία του άλμπουμ, ενώ το “Do not Let Me Down” δεν συμπεριλήφθηκε στο Let It Be. Το 2003, κυκλοφόρησε μια εναλλακτική έκδοση του άλμπουμ με τον τίτλο  Let It Be… Naked, με ηχογραφήσεις χωρίς την επεξεργασία του Spector και με μερικά διαφορετικά τραγούδια.

Το Let It Be βρέθηκε στο Νο.1 των US και UK charts καθώς και σε Αυστραλία, Καναδά, Δανία και Νορβηγία. Έγινε 3 φορές πλατινένιο στον Καναδά, πλατινένιο στην Αυστραλία, χρυσό σε Αγγλία και Γαλλία και 4 φορές πλατινένιο στις Η.Π.Α.

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.