Σαν Σήμερα

7 Ιουλίου του 1980

7 Ιουλίου του 1980

Σαν σήμερα, στις 7 Ιουλίου του 1980, οι Led Zeppelin πραγματοποιούν την τελευταία ζωντανή εμφάνιση τους με drummer τον John Bonham, στο Eissporthalle στο Δυτικό Βερολίνο.

Η συναυλία ήταν η τελευταία προγραμματισμένη στάση της δεκατετραήμερης ευρωπαϊκής τους περιοδείας, για την προώθηση του πιο πρόσφατου (και τελικά τελικού) στούντιο άλμπουμ τους In Through the Out Door του 1979. Το set περιλάμβανε τα τραγούδια ‘Black Dog’, ‘The Rain Song’, ‘Hot Dog’, ‘All My Love’, ‘Trampled Under Foot’, ‘Since I’ve Been Loving You’, ‘Kashmir’, ‘Stairway To Heaven’, ‘Rock And Roll’ και μια 17λεπτη version του ‘Whole Lotta Love’.

Τα προβλήματα για την μπάντα είχαν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, όταν οι John Bonham και Jimmy Page αντιμετώπιζαν προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Δύο εβδομάδες πριν από την συναυλία στο Βερολίνο, στις 27 Ιουνίου στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, οι Led Zeppelin αναγκάστηκε να σταματήσουν την εμφάνισή τους μετά από τρία μόλις τραγούδια, όταν ο Bonham πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα «εξάντλησης», που δηλώθηκαν ως τροφική δηλητηρίαση.

Η περιοδεία στη Βόρεια Αμερική που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1980 ακυρώθηκε, καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου, ο John Paul Jones και ο Benji LeFevre (μάνατζερ για τις περιοδείες του συγκροτήματος), βρίσκουν τον Bonham νεκρό από αναρρόφηση του εμετού του, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Την προηγούμενη ημέρα, είχε καταναλώσει  μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ξεκινώντας από τις πρωινές ώρες μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, όταν και λιποθύμησε σε κατάσταση μέθης, αφού είχε πιει πάνω από σαράντα μερίδες βότκα (1-1,5lit.).

Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1980, το συγκρότημα δήλωσε πως θα διαλυθεί μετά τον χαμό του Bonham. Τα επιζώντα μέλη έχουν επανασυνδεθεί από τότε μόνο λίγες φορές, συμπεριλαμβανομένων το Live Aid του 1985 και της συναυλίας για τα 40 χρόνια την Atlantic Records το 1988. Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησαν μια ζωντανή εμφάνιση στις 10 Δεκεμβρίου του 2007 στο Λονδίνο, που μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε το 2012 υπό τον τίτλο Celebration Day.

Ηλίας Πελέκης

July 7th, 2017

No Comments

Comments are closed.