Σαν Σήμερα

6 Μαΐου 2002

6 Μαΐου 2002

Σαν σήμερα, στις 6 Μαΐου του 2002, σε μία δημοσκόπηση που έγινε για το Guinness Hit Singles book, το “Bohemian Rhapsody” των Queen ψηφίζεται ως το πιο αγαπημένο single όλων των εποχών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ‘Imagine’ του John Lennon βρέθηκε στο No.2 και το ‘Hey Jude’ των The Beatles στο No.3. Ακολούθησαν το ‘Dancing Queen’ των ABBA και το ‘Like A Prayer’ της Madonna στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

To Bohemian Rhapsody γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Freddie Mercury και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του συγκροτήματος A Night at the Opera, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1975. Το τραγούδι αποτέλεσε την ακριβότερη κυκλοφορία single που έγινε ποτέ, έως εκείνη την εποχή και γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ενώ παρέμεινε στην κορυφή των Βρετανικών charts για εννέα εβδομάδες, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα έως τον Ιανουάριο του 1976.

Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των Βρετανικών charts, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες, ενώ κατέκτησε την κορυφή και σε άλλα charts όπως της Ολλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας.

Στις ΗΠΑ, έφτασε στο Νο. 9 των charts με την πρώτη κυκλοφορία, το 1976, αλλά το 1992 επέστρεψε δυναμικά καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, μετά τη χρησιμοποίησή του στην ταινία Wayne’s World.

Το single συνοδεύτηκε με ένα βίντεο για την προώθηση του κομματιού, που θεωρήθηκε πρωτοποριακό, με το περιοδικό Rolling Stone να αναφέρει : «Η επιρροή του δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί, αφού “εφηύρε το video clip”, επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV».


Το 2004, το τραγούδι εισήχθη στο Grammy Hall of Fame και το 2012, κατέκτησε την κορυφή σε μία ψηφοφορία του τηλεοπτικού σταθμού ITV, ως το πιο αγαπημένο τραγούδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα σε 60 άλλα τραγούδια.

Ηλίας Πελέκης

May 5th, 2020

No Comments

Comments are closed.