Σαν Σήμερα

6 Μαρτίου 1946

6 Μαρτίου 1946

Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου του 1946, γεννιέται ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και μέλος της δημιουργικής ομάδας των Pink Floyd, David Gilmour (David Jon Gilmour).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Cambridge της Αγγλίας. Ο πατέρας του, Douglas Gilmour, έγινε λέκτορας στη Ζωολογία στο University of Cambridge ενώ η μητέρα του Sylvia, που ήταν δασκάλα, αργότερα δούλεψε ως film editor στο BBC. Οι γονείς του ενθάρρυναν το ενδιαφέρον του David για τη μουσική κι έτσι το 1956 αγοράζει το πρώτο του «σινγκλάκι»,  το Rock Around the Clock του Bill Haley. Όταν όμως άκουσε το Heartbreak Hotel του Elvis Presley και το Bye Bye Love των Everly Brothers, το ενδιαφέρον του για την κιθάρα «φούντωσε» πραγματικά. Δανείστηκε μια κιθάρα από έναν γείτονα και δεν την επέστρεψε ποτέ…

Σε ηλικία 11 ετών πηγαίνει Perse School, που δεν του άρεσε και πολύ, αλλά για καλή του τύχη (και δική μας φυσικά) βρισκόταν στον ίδιο δρόμο με το σχολείο που πήγαιναν οι Syd Barrett και Roger Waters και κάπως έτσι γνωρίζονται.

Το 1962, ενσωματώνεται στην blues rock μπάντα Jokers Wild, με τους οποίους ηχογραφεί ένα άλμπουμ και ένα single στα Regent Sound Studio. Τον Αύγουστο του 1965, παρέα με τον Barrett και κάποιους άλλους φίλους, ξεκινούν ένα ταξίδι σε Γαλλία και Ισπανία διασκευάζοντας τραγούδια των Beatles, αλλά το εγχείρημα αυτό δεν πήγε και πολύ καλά…

Τον Δεκέμβρη του 1967, μετά από πρόταση του drummer Nick Mason, γίνεται το πέμπτο μέλος των Pink Floyd. Άρχισε σιγά-σιγά να ενσωματώνεται στο συγκρότημα σαν δεύτερος κιθαρίστας, καλύπτοντας τον Syd Barrett όταν εκείνος δεν μπορούσε να παίξει στις συναυλίες λόγω προβλημάτων που είχε με την υγεία του και τα ναρκωτικά. Μετά την αποχώρηση του Barrett από το γκρουπ, ο Gilmour ανέλαβε ουσιαστικότερο ρόλο, όχι μόνο σαν κιθαρίστας αλλά και στα φωνητικά.

Μετά τα άλμπουμ “The Dark Side of the Moon” και “Wish You Were Here“, ο Roger Waters άρχισε να παίρνει τον έλεγχο της μπάντας, γράφοντας μόνος του (“Animals”, “The Wall”), με συνέπεια ο Gilmour να θεωρήσει πως είναι υποτιμημένος. Άρχισε να κυκλοφορεί σόλο άλμπουμ όπως τα “David Gilmour” (1978), “About Face” (1984) κ.α.

Συνεργάστηκε σαν παραγωγός ή μηχανικός ήχου, με καλλιτέχνες όπως οι Syd Barrett, Paul McCartney, Kate Bush, Elton John, B.B. King, Seal, Sam Brown, Bob Dylan, Pete Townshend, The Who, Supertramp, Alan Parsons κ.α.

Ο David Gilmour, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του 20ού αιώνα, ενώ έχει γράψει και έχει εκτελέσει ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά σόλο κιθάρας (για πολλούς το καλύτερο ροκ σόλο κιθάρας), εκείνο του Comfortably Numb.

Το 1996, το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών των Pink Floyd, γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

* Ο Gilmour, έχει στην κατοχή του την πρώτη (και μεγάλης αξίας) Fender Stratocaster με σειριακό αριθμό 0001 (την πρώτη που βγήκε από γραμμή παραγωγής).

Ηλίας Πελέκης

March 4th, 2020

No Comments

Comments are closed.