Σαν Σήμερα

6 Φεβρουαρίου 1945

6 Φεβρουαρίου 1945

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου 1945, σε ένα μικρό χωριό με το όνομα Nine Mile στο Saint Ann Parish της Τζαμάικα, γεννιέται ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Bob Marley (Robert Nesta Marley 1945-1981). Το πλήρες όνομά του ήταν Robert Nesta Marley και ήταν ο άνθρωπος που έκανε την reggae μουσική γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το 1963, ο Bob Marley παρέα με τους Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith, δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα και το ονόμασαν The Teenagers. Αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε The Wailing Rudeboys, έπειτα σε The Wailing Wailers και τελικά σε The Wailers. Μέχρι το 1966 ο Braithwaite, ο Kelso και ο Smith είχαν αποχωρήσει από τους Wailers, αφήνοντας την τριάδα Marley, Livingston και McIntosh.

Το πρώτο άλμπουμ των The Wailers, ονόματι Catch A Fire, κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 1973 και είχε θετική απήχηση. Ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα το Burnin’, που συμπεριελάμβανε τα τραγούδια “Get Up, Stand Up” και “I Shot The Sheriff”. Ο Eric Clapton επιμελήθηκε το “I Shot The Sheriff” σε μια έκδοση πιο φιλική προς τα ακούσματα της εποχής, ενισχύοντας έτσι το διεθνές προφίλ του Marley.

Μετά τη διάλυση των Wailers το 1974, ο Marley συνέχισε ως Bob Marley & The Wailers, o McIntosh ξεκίνησε ηχογραφήσεις με το όνομα Peter Tosh και ο Livingston συνέχισε ως Bunny Wailer. Για την αιτία της διάλυσης γίνονται μόνο εικασίες, με ορισμένους να πιστεύουν ότι υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους Livingston, McIntosh και Marley για τις συναυλιακές τους εμφανίσεις, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως απλά οι Livingston και McIntosh προτιμούσαν τη σόλο καριέρα.

Το 1975 συντελέστηκε η διεθνής αναγνώριση του Marley, έξω από τα όρια της Τζαμάικα, με την επιτυχία του τραγουδιού “No Woman, No Cry” από το άλμπουμ Natty Dread. Ακολούθησε το ακόμα πιο επιτυχημένο άλμπουμ, Rastaman Vibration (1976), το οποίο παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στα Top Ten στις ΗΠΑ.

Το 1978 του απονεμήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το μετάλλιο Peace Medal of the Third World. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το 2001 βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολική του προσφορά στη μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: “I Shot the Sheriff“, “No Woman, No Cry“, “Could You Be Loved“, “Redemption Song” κ.α.

Ηλίας Πελέκης

February 6th, 2017

No Comments

Comments are closed.