Σαν Σήμερα

6 Ιανουαρίου 1958

6 Ιανουαρίου 1958

Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου του 1958, η Gibson λανσάρει στην αγορά την πρώτη (ηλεκτρική κιθάρα) ‘Flying V’.

Η Gibson, κατασκεύασε για πρώτη φορά την ‘Flying V’ το 1957. Ένα μοντέλο φτιαγμένο από ξύλο korina παρόμοιο με το μαόνι αλλά λίγο πιο ανοιχτόχρωμο. Η κιθάρα, που σχεδιάστηκε από τον μετέπειτα πρόεδρο της Gibson, Ted McCarty, ήταν μέρος μιας προσπάθειας εκμοντερνισμού της εταιρείας, κυκλοφορώντας μοντέλα όπως τα Futura (Explorer) και Moderne, χωρίς όμως ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να σταματήσει το 1959.

Παρόλα αυτά, κιθαρίστες όπως οι Lonnie Mack και Albert King αγάπησαν την ‘Flying V’ και άρχισαν να την χρησιμοποιούν εξ αρχής και καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας τους.

Ο Mack, χρησιμοποιούσε μια Flying V του 1958 σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του, το ίδιο και ο King, που χρησιμοποιούσε μια κιθάρα του 1958 στα 70s, την οποία και αντικατέστησε αργότερα με διάφορες άλλες custom Fly1ing Vs. Λάτρης της ‘Flying V’ έγινε και ο Dave Davies, ο οποίος έψαχνε μια “διακριτική” κιθάρα με δυνατό ήχο.

Το νέο ενδιαφέρον για την Flying V, ανάγκασε την Gibson να επανακυκλοφορήσει το μοντέλο σε μαόνι κάνοντας αρκετές αλλαγές στο σχεδιασμό της, αναβαθμίζοντας την εμφανισιακά, αλλά και παικτικά.

Η Flying V, βρήκε πολλούς υποστηρικτές στην πορεία, με τους Albert Collins, Jimi Hendrix, Marc Bolan και Billy Gibbons να είναι μερικοί από αυτούς και αργότερα έγινε η αγαπημένη κιθάρα πολλών κιθαριστών του heavy metal, όπως των Rudolf Schenker, Andy Powell, Michael Schenker, K. K. Downing, James Hetfield, Kirk Hammett,
Dave Mustaine, κ.α.

Η korina Flying V του 1958–59, είναι ένα από τα πιο ακριβά μοντέλα παραγωγής, κατέχοντας την πέμπτη θέση στο Top 25 του Vintage Guitar magazine το 2011, με την αξία της να κυμαίνεται ανάμεσα στα US$200,000 και US$250,000.

Rockha Radio

January 4th, 2019

No Comments

Comments are closed.