Σαν Σήμερα

5 Ιουνίου 2002

5 Ιουνίου 2002

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου του 2002, ο Αμερικανός μπασίστας και τραγουδοποιός Dee Dee Ramone (Douglas Glenn Colvin 1951-2002), βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 50 ετών.

Ο Dee Dee, βρέθηκε από την σύζυγο του Barbara, να κάθεται αναίσθητος σε έναν καναπέ περιστοιχισμένος από «παρασκευάσματα» ναρκωτικών,  συμπεριλαμβανομένης μιας χρησιμοποιημένης σύριγγας. Οι ιατροδικαστές  επιβεβαίωσαν ότι ο Ramone ήταν νεκρός από τις 20:40, ενώ τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης έδειξαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Ο Dee Dee, που γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1951 στη Virginia των Η.Π.Α, ήταν υιός Γερμανίδας μητέρας και ενός Αμερικανού στρατιώτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που η οικογένεια μετακόμισε στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Οι συχνές μετακινήσεις ήταν υπεύθυνες για την «μοναχική» παιδική ηλικία του Dee Dee και τους λιγοστούς φίλους. Οι γονείς του χωρίζουν κι έτσι ο Douglas θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι την ηλικία των 15 ετών, όταν θα μετακομίσει στην Νέα Υόρκη με την μητέρα του και την αδερφή του. Εκεί θα γνωρίσει τους John Cummings και  Thomas Erdelyi, που λίγο αργότερα θα ακούν στα ονόματα Johnny και Tommy Ramone.

Οι τρεις τους θα γίνουν γρήγορα φίλοι και έπειτα από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να γίνουν μέλη κάποιας μπάντας, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το δικό τους συγκρότημα. Κάπως έτσι λοιπόν, παρέα με τον Jeffrey Hyman (Joey Ramone) στα τύμπανα, δημιουργούνται οι Ramones, το 1974.

Ο Dee Dee ήταν εκείνος που πρώτος πρότεινε το όνομα Ramones για την μπάντα, όταν διάβασε κάπου, ότι ο Paul McCartney υπέγραφε συχνά με το ψευδώνυμο “Paul Ramon”, στα ξενοδοχεία στα οποία διέμενε. Πρόσθεσε λοιπόν ένα ‘e’ και δημιουργήθηκαν οι Ramones !

Από εκεί και πέρα, η πορεία και η ιστορία των Ramones είναι λίγο έως πολύ γνωστή.

Ο Dee Dee, που είναι γνωστός για την συμμετοχή του στο συγκρότημα από το 1974 έως το 1989, ήταν μέλος και της «συγγραφικής» ομάδας, ενώ συχνά τραγουδούσε. Έγραψε τους στίχους σε τραγούδια όπως τα : “53rd & 3rd”, “Commando”, “Rockaway Beach”, “Poison Heart” κ.α. Το 1989, άφησε το γκρουπ για να ακολουθήσει μια πολύ σύντομη καριέρα, σαν hip hop καλλιτέχνης με το όνομα Dee Dee King, αλλά γρήγορα επέστρεψε στην punk-rock και ηχογράφησε τρία σόλο άλμπουμ που τραγούδια τους αργότερα ηχογραφήθηκαν και από τους Ramones. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1996, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90,  στην αυτοβιογραφία του, Lobotomy: Surviving the Ramones, έγραψε για τον αγώνα του σχετικά με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Τελικά, πέθανε σε ηλικία 50 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης, 14 μήνες μετά από τον θάνατο του φίλου του και συνεργάτη Joey Ramone, που έφυγε σε ηλικία 49 ετών από καρκίνο.

Ηλίας Πελέκης

June 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.